BOEKAREST - In strakke pakjes mogen ze de lenige lijven in allerlei onmogelijke bochten wringen, maar keurig bloot op de foto kan niet. Lavinia Milosevici, Claudia Presecan en Corina Ungureanu, die hun actieve carrière op brug en balk al hebben beëindigd, zijn door de Roemeense turnbond voor vijf jaar geschorst omdat ze in Japan gedeeltelijk ontkleed en zelfs naakt hebben geposeerd. Olympisch kampioene Presecan verloor bovendien haar baan als lerares op een school.

Vooral de kiekjes waarop het drietal ondeugend is te zien in de nationale outfit van de Roemeense ploeg, zijn bondsvoorzitter Nicolae Vieru in het verkeerde keelgat geschoten. Er zijn zoveel negatieve reacties binnengekomen, zelfs uit het buitenland, dat er wel maatregelen genomen moesten worden. De internationale turnfederatie (FIG) zou ook sancties willen treffen.

Milosevici, Presecan en Ungureanu zouden voor hun modellenwerk 40.000 euro hebben gekregen, dus voorlopig kunnen ze het financieel wel enige tijd uitzingen in Roemenië. Het Japanse mannenblad Shukan Gendai heeft geen spijt van de investering.