HEERENVEEN - Heerenveen gaat na de zege woensdagavond tegen FC Zwolle (2-0) met een goed gevoel de winterstop in. Ondanks een belabberde competitiestart en de snelle uitschakeling in de UEFA-beker hebben de Friezen de eerste competitiehelft kunnen afsluiten met een plaats in de middenmoot. Een positie die Heerenveen nog uitzicht geeft op Europees voetbal komend seizoen.

Hoewel de club maandenlang onderaan in de eredivisie bivakkeerde, was er in het Abe Lenstra-stadion nooit sprake van paniek. Dat was vooral de verdienste van voorzitter Van der Velde, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat het rustig bleef in Heerenveen.

Vertrouwen in De Haan

Toen er kritiek kwam op trainer De Haan, die na al die dienstjaren de spelers niet meer zou kunnen motiveren, sprak de preses het vertrouwen in zijn coach uit. Hij meldde dat hij pas tijdens de winterstop met De Haan zou praten over diens toekomst bij Heerenveen. Dat gebeurt elk jaar met de technische staf, dus ook als de prestaties wat tegenvallen, aldus Van der Velde.

De Haan zelf had wel moeite met alle kritiek, maar besloot er na enkele weken niet meer op in te gaan. Hij gaf wel toe dat de club adequater had moeten reageren op het vertrek van spits Allbäck (naar Aston Villa) en linksbuiten Lurling (naar Feyenoord). De jonge Denneboom is nog te wisselvallig en Selakovic is imiddels naar de bank verbannen. Tussentijds kwam De Jong over van PSV, maar hij is meer middenvelder dan aanvaller. De Haan bleef echter herhalen dat het goed zou komen met Heerenveen.

De trainer maakte die bewering waar, al was daar tegen het laag geklasseerde FC Zwolle weinig van te merken. Heerenveen miste Nurmela wegens familieomstandigheden. De Friezen begonnen goed en kwamen in de zesde minuut al op voorsprong via een kopbal van Denneboom. Aan het doelpunt ging dom balverlies van FC Zwolle-middenvelder Lim-Duan vooraf.

Slecht spel Heerenveen

Daarna speelde de thuisploeg de rest van de wedstrijd bedroevend. Er zat geen enkele lijn in het spel; de opbouw van achteruit ontbrak en het middenveld maakte geen tempo en leed veelvuldig balverlies. Daardoor waren Dennboom en De Jong voorin machteloos. De Zwollenaren waren echter niet in staat om daarvan te profiteren. De ploeg van trainer Boeve mist daarvoor simpelweg de kwaliteit, al maakte Promes in de slotfase nog bijna de 1-1. Heerenveen besliste daarna de wedstrijd met de 2-0 van invaller Samaras.

Voor FC Zwolle is de wedstrijd zaterdag uit bij hekkensluiter De Graafschap cruciaal. Bij verlies is de ploeg, ondanks een redelijk begin van de competitie, na de winterstop een van de belangrijkste kandidaten voor rechtstreekse degradatie.