PARMA - Voor het eerst in de historie speelde SC Heerenveen donderdag in Europees verband tegen een Italiaanse club. FC Parma gaf de Friezen de gebruikelijke Italiaanse les: je beter wanen, maar toch verliezen. Na de nederlaag van 2-1 weet Heerenveen dat het zo goed als uitgeschakeld is in de UEFA-beker.

Beide ploegen begonnen met hun eigen problemen. Heerenveen vocht voor de laatste kans op Europese overwintering, terwijl Parma er Europees na één gewonnen wedstrijd (uit bij Odense) weliswaar prima voorstond, maar het in de competitie allerminst goed gaat.

De club is afgezakt naar de zestiende plaats in de Serie A en trainer Pioli had zijn spelers deze week flink de waarheid gezegd. Na de flinke nederlaag bij Livorno (3-0) had hij de instelling van zijn spelers verfoeid. Pioli begon dan ook met een sterk gewijzigde basiself aan de confrontatie met Heerenveen.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek begon eveneens in een aangepaste formatie, met Ugur Yildirim niet als vleugelspits, maar als extra middenvelder. Lasse Nilsson en Afonso Alves speelden daardoor verrassend als centraal spitsenduo, wat Heerenveen goed deed. Vanaf het begin creëerde Heerenveen kansen. Danijel Pranjic bekroonde het spel met de openingstreffer, door een zelf opgezette aanval af te ronden.

Slap verdedigen

Het enige dat Heerenveen voor de pauze te verwijten viel, was het slappe verdedigen bij Parma's tweede corner. Drie minuten na de 0-1 stond het daardoor alweer gelijk. De Kroatische topscorer Igor Budan kon ongehinderd raak koppen. Het was dat Nilsson even later een mooie voorzet van Pranjic met een volley overschoot, anders hadden de Friezen met een voorsprong de rust gehaald.

Heerenveen haalde uit de eerste twee duels 1 punt en moest eigenlijk wel winnen om een goede kans te maken op de derde ronde. Dat dat niet lukte, was zonde. De mogelijkheden waren er namelijk wel in Parma. Met iets meer raffinement had Heerenveen er een zege kunnen uitslepen.

Waar de Friezen de kansen lieten liggen, toonde Budan zich echter een geslepen leermeester. Twintig minuten voor tijd kopte de Kroaat opnieuw raak, feitelijk vanuit het niets. De dreun kwam niet minder hard aan. Met slechts 1 punt uit drie duels heeft Heerenveen met de laatste wedstrijd tegen Lens (thuis) voor de boeg een wonder nodig om te overwinteren.

Verbeek

Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek had zijn ploeg weinig te verwijten na de 2-1-nederlaag bij Parma. Een vervolg in het UEFA-bekertoernooi lijkt ver weg voor de Friezen. "Maar we hebben er alles aan gedaan, voetbal is niet altijd eerlijk'', klaagde de trainer van de Friezen voor de camera's van RTL7.

Verbeek had de Italianen uit twee kansen twee keer zien scoren. "Wij hebben hard gewerkt, vijf, zes kansen gecreëerd, weinig kansen weggegeven. Wat moet ik de spelers verwijten? Ja, dat we niet gewonnen hebben. We hebben wel goed gespeeld, ik denk dat de spelers daaruit vertrouwen moeten putten. Ik ben niet tevreden met de nederlaag, maar wel met de manier waarop we hebben verloren.''

Ugur Yildirim was het met zijn coach eens. "Eigenlijk waren het onmogelijke doelpunten van Parma, maar ze deden het toch maar. De UEFA-cup is nu voor ons min of meer over. We moeten nog van Lens winnen en dan ook nog een hoop mazzel hebben. Dat is nauwelijks te doen. Maar we kunnen ons nu wel helemaal richten op de competitie.''