PRAAG - Ajax heeft donderdagavond een slechte wedstrijd bij Sparta Praag besloten met een doelpuntloos gelijkspel. De Amsterdammers speelden meer dan een helft met tien man. Urby Emanuelson kreeg in de 39e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Ajax heeft uit de eerste twee duels van de groepsronde vier punten verzameld. De beste drie van de eindklassering kwalificeren zich voor de volgende ronde. Ajax stuit nog op Espanyol en Zulte-Waregem.

Vorm

Veel zorgwekkender dan de positie van Ajax in groep F van de UEFA-beker is de vorm waarin de meeste spelers van de bekerwinnaar steken. Na een serie van elf overwinningen op rij benadert bijna geen voetballer meer het niveau van de beginfase van het seizoen.

Ajax creëert nauwelijks nog uitgespeelde mogelijkheden en haalde uit de laatste drie ontmoetingen met PSV, FC Twente en Sparta Praag slechts twee punten.

In zijn zoektocht naar de meest ideale formatie hutselde trainer Ten Cate zijn team stevig door elkaar. Markus Rosenberg mocht voor de derde keer dit seizoen beginnen.

De Zweed kreeg de voorkeur boven Kenneth Perez, Mauro Rosales en Tom de Mul. Hij vormde een aanvalskoppel met Klaas-Jan Huntelaar. John Heitinga loste Hedwiges Maduro af als middelste middenvelder. George Ogararu verving Heitinga als rechtsback.

Wissels

Ten Cate keek vanaf de zijlijn lijdzaam toe hoe zijn wissels niet het gewenste resultaat opleverden. Ajax speelde op de erbarmelijke grasmat van Sparta Praag met afstand de slechtste wedstrijd van het seizoen. Sommige spelers raakten zo gefrustreerd over de vele fouten dat ze onnodig gele kaarten pakten.

Met al een gele kaart op zak trok Urby Emanuelson in de 39e minuut opnieuw aan het shirt van Kisel. De pietluttig fluitende scheidsrechter Piccirillo uit Frankrijk stuurde de linkspoot van het veld. Nauwelijks een minuut later ontsnapte Klaas-Jan Huntelaar aan een tweede gele kaart. De teleurgestelde trainer Henk ten Cate haalde de falende spits al in de 41e minuut naar de kant.

Geluk

Ajax had geluk dat het slechts op Sparta Praag stuitte. De Tsjechen konden voor eigen publiek niet camoufleren waarom ze de eerste twee optredens in de UEFA-beker tegen Espanyol en Zulte-Waregem als verliezer afsloten. De twaalfduizend toeschouwers in het stadion kregen een vreselijk schouwspel opgevoerd.

Na drie optredens zonder zege op rij moet trainer Ten Cate voorkomen dat Ajax nog meer gaat lijken op de ploeg die zijn voorganger Danny Blind maar niet aan de gang kreeg. Lukt dat niet, dan moet hij ernstig vrezen voor de laatste negen duels voor de winterstop.

Positief

Ajax-trainer Henk ten Cate was opvallend positief na het gelijkspel. "Met een man minder moesten we hard werken en dat heeft de ploeg fantastisch gedaan. Met elf tegen elf hadden we denk ik een goede kans gemaakt."

De oefenmeester van de Amsterdammers ging nog in op de rode kaart voor Urby Emanuelson, na 39 minuten spelen. "Ik wilde Urby na zijn eerste gele kaart al wisselen, maar net op het moment dat Olaf Lindenbergh zijn kleding uittrekt krijgt Emanuelson rood", aldus Ten Cate, die ook vond dat Lindenbergh "heel goed heeft gespeeld."

Ten Cate liet zijn ploeg starten in een 4-4-2-opstelling. "Zo wilde ik meer grip op de wedstrijd krijgen en de tweede bal oppikken. De omstandigheden waren echter niet in ons voordeel. Toch hebben we ook met tien man niets weggegeven en daar moet ik de jongens een compliment voor geven."