AMSTERDAM - De rechtstreekse uitzendingen van de schaatsmarathons om de KNSB-cup zijn vanaf zaterdag 2 december twee uur eerder op de buis. De commerciële zender SBS6 en de schaatsbond zijn dat donderdag overeengekomen.

De topcompetitie is vanaf dan live te zien tussen 16.00 en 17.00 uur in plaats de gebruikelijke tijd van 18.00 tot 19.00 uur.

De KNSB is niet blij met de verschuiving, maar ziet na gesprekken met de leiding van SBS6 geen andere oplossing. De kijkcijfers bleven tijdens de eerste zeven wedstrijden met een gemiddelde van 230.000 kijken ver beneden de verwachtingen.

Het lukt niet meer de achtste marathon zaterdag in Den Haag al te vervroegen. SBS6 neemt de wedstrijd op en zendt die zondag pas uit. De nieuwe afspraken over de rechtstreekse uitzendingen hebben volgens de schaatsbond geen gevolgen voor het contract tussen de KNSB, SBS6 en de NOS, waarin voor drie jaar is vastgelegd dat het marathonschaatsen voor de televisie behouden blijft.

Voor de laatste vier marathons van het seizoen in februari en maart 2007 komen mogelijk weer nieuwe afspraken over de aanvangstijd. De kans bestaat dat de marathonrijders dan nog eerder het ijs op gaan om overlap met de grote langebaankampioenschappen te voorkomen.