PARMA - Heerenveen strijdt donderdag in en tegen Parma voor de laatste kans op overwintering in het toernooi om de UEFA-beker. De Friezen weten daarbij niet wat ze kunnen verwachten van de Italiaanse tegenstander. Coach Stefano Pioli bedient zich namelijk van het roulatiesysteem, waardoor zijn elftal continu wisselt.

Zijn collega Gertjan Verbeek houdt wel vast aan een vaste basiself. Tegen Parma mist hij verdediger Michael Dingsdag, die geschorst is. "We moeten maar afwachten met wie Parma morgen speelt", zei de coach woensdag voor de afsluitende training. "Het schijnt dat de competitie voorrang heeft. Dat kan ik me voorstellen, want in de Serie A staan ze er niet rooskleurig voor."

Parma, dat afgelopen weekeinde met 3-0 van Livorno verloor, staat na twaalf speelronden met slechts twee zeges op de zestiende plaats. Alleen omdat Fiorentina (18e) en Reggina (20e) de competitie met strafpunten begonnen, staat Parma niet nog twee plaatsen lager.

Heerenveen begon de Europese groepsronde in groep D met een gelijkspel bij Osasuna in Spanje. De tweede wedstrijd ging thuis verloren tegen het Deense Odense (0-2). Na Parma sluit Heerenveen de groepsronde op 14 december af met een thuiswedstrijd tegen Lens uit Frankrijk.

Parma heeft pas een wedstrijd gespeeld in groep D, de Italianen boekten daarin een overwinning uit bij Odense. "Ze kunnen dus aardig voetballen", aldus Verbeek. "Maar omdat ze in de competitie geen hoge ogen gooien, zullen ze weinig vertrouwen hebben. Volgens mij krijg je dat ook niet door te rouleren, zo kweek je geen automatismen. Waarom Parma toch rouleert? Ik vraag het me ook af. Dat is een keus van de trainer, ik kan helaas niet in zijn hoofd kijken."

De vermoedelijke opstelling van SC Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Breuer, Hansson en Drost; Bosvelt, Hanssen en Pranjic; Nilsson, Alves en Yildirim.