AMSTERDAM - De kalender van het vrouwentennis wordt de komende jaren ingrijpend veranderd. De Women's Tennis Association (WTA) wil dat de topspeelsters vaker tegenover elkaar komen te staan en dat het tennisseizoen wordt ingekort. De veranderingen moeten voor 2009 zijn ingevoerd.

"De nieuwe kalender moet er voor zorgen dat de fans vaker hun helden in topwedstrijden krijgen te zien. Daarnaast moet de inkorting van de kalender voorkomen dat topspeelsters afzeggen voor grote toernooien vanwege lichamelijke klachten", verklaarde WTA-directeur Larry Scott.

Potentieel

"De WTA Tour is de meest toonaangevende competitie voor vrouwen, maar de enige manier voor de tour om haar volle potentieel als topsport te bereiken is door de kalender overzichtelijker te maken voor de fans."

"De kalender zal worden gestroomlijnd zodat de grote sterren op de grote toernooien kunnen schitteren. Dit is wat onze fans, onze speelsters, onze toernooien en onze sponsoren verdienen", aldus Scott.

Het tennisseizoen zal in de nieuwe kalender waarschijnlijk eindigen in oktober en het aantal grote toernooien zal worden teruggebracht van dertien naar elf. Daarnaast zullen de rustperiodes na de grandslams worden verlengd.

Blessures

De beslissing volgt op een grote blessuregolf die het vrouwentennis de afgelopen maand heeft geraakt. Amelie Mauresmo, Maria Sjarapova, Kim Clijsters en Serena Williams moesten toernooien afzeggen vanwege blessures.