AMSTERDAM - Foppe de Haan wil dat Quincy Owusu-Abeyie in december en januari zijn conditie bij een club uit de Nederlandse Eredivisie op peil houdt. Dat verklaart de bonscoach van Jong Oranje in het tijdschrift Sportweek. De 20-jarige aanvaller begint pas in februari met zijn club Spartak Moskou aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen in Rusland.

De Russische competitie van dit jaar eindigt komend weekeinde. Zaterdag prolongeerde CSKA Moskou al de landstitel, met drie punten voorsprong op stadgenoot Spartak. De Haan wil graag dat Quincy zijn vakantie goed besteed om in vorm te blijven voor Jong Oranje. "Maar dan moet die jongen dat zelf ook willen. Ook moet er een club zijn die een dergelijke inbreuk op de dagelijkse gang van zaken toestaat."

Acht dagen geleden keerde Quincy na lange tijd terug bij Jong Oranje in de met 1-0 verloren oefeninterland tegen Jong Engeland. De Haan was niet tevreden over het optreden van de vleugelaanvaller. "Ik heb graag dat er nog meer muziek bij hem uitkomt, dat hij niet alleen mét de bal dreigend is. Hij moet nog meer in de bal komen of juist bij zijn man wegsprinten. Echt gaan voetballen dus."