GLASGOW - Celtic heeft zich dinsdag met een overwinning op Manchester United verzekerd van de tweede ronde van de Champions League. Een vrije trap van de Japanner Shunsuke Nakamura besliste de Battle of Britain in Schots voordeel.

Louis Saha miste twee minuten voor tijd nog een strafschop voor de Engelsen, die de laatste wedstrijd tegen Benfica niet mogen verliezen om de volgende ronde te bereiken.

Celtic - Manchester United was niet alleen een strijd tussen Schotland en Engeland, maar ook tussen de trainers Gordon Strachan en Alex Ferguson. Strachan speelde in zijn actieve loopbaan zowel bij Aberdeen als Manchester United onder Alex Ferguson, en de twee lagen in die periodes regelmatig met elkaar overhoop.

Sno

Strachan had in zijn basisopstelling verrassend een plaats ingeruimd voor Evander Sno, de middenvelder die onlangs nog bij de selectie van het Nederlands elftal zat.

Ook Jan Vennegoor of Hesselink behoorde tot de eerste elf van Celtic. De lange spits was afgelopen weekeinde tweemaal succesvol in de competitiewedstrijd tegen Inverness Caledonian Thistle.

Sterkste elf

Alhoewel voor Manchester United zondag de topper tegen Chelsea op het programma staat, stuurde Alex Ferguson zijn sterkst mogelijke elftal het veld op.

Met Cristiano Ronaldo, Louis Saha, Wayne Rooney en Ryan Giggs stond er een aanvalskwartet om van te watertanden. Daaruit bleek dat de Engelsen er veel aan gelegen was zich nu al te kwalificeren voor de tweede ronde.

Heer en meester

De Mancunians, met Edwin van der Sar onder de lat, waren de eerste helft heer en meester in het kolkende Celtic Park. Tot doelpunten leidde dat echter niet. Celtic mocht Artur Boruc dankbaar zijn dat het met 0-0 ging rusten.

De Poolse doelman wist de doorgebroken Cristiano Ronaldo van scoren af te houden, na een blunder van verdediger Bobo Balde.

Sneltreinvaart

Sno keerde na de pauze niet meer terug op het veld. De jongeling zag het spel voornamelijk in sneltreinvaart aan zich voorbij schieten en kwam weinig in het stuk voor.

Voor de 60.000 toeschouwers in Celtic Park bleef er weinig te genieten. Spanning en strijd was er genoeg tussen de Britse grootmachten, maar veel kansen kregen beide ploegen niet.

Herhaling

Tien minuten voor tijd volgde toch nog de onverwachte beslissing in de wedstrijd. Nakamura mocht vanaf 25 meter aanleggen voor een vrije trap en de Japanner passeerde Van der Sar op sublieme wijze.

Hij herhaalde daarmee het kunstje dat hij in de heenwedstrijd op Old Trafford ook al had opgevoerd.

De wedstrijd leek helemaal een doldwaas einde te krijgen toen scheidsrechter Mejuto Gonzalez in de 88e minuut een strafschop toekende aan Manchester United, na een handsbal van Thomas Gravesen. Boruc wist de inzet van Saha echter te keren, waardoor Celtic doorstoot naar de volgende ronde.

Vennegoor

De plaatsing voor de volgende ronde was voor Jan Vennegoor of Hesselink een verrassing. "We hadden net in de kleedkamer een discussie of we nou wel of niet door zijn. Maar het is natuurlijk heel erg mooi dat we de tweede ronde hebben gehaald. Ik vind het heel knap van ons dat we al zo ver zijn en dat we thuis weten te winnen van Manchester."

Over de wedstrijd was Vennegoor of Hesselink nuchter. "De eerste helft was van onze kant heel slecht. Dat had misschien ook wel met zenuwen te maken. En het is natuurlijk wel Manchester United waar je tegen speelt. Het spel was niet zoals het moet zijn, maar het resultaat is heel leuk."

Bijna leek de Schotse droom nog uiteen te spatten, toen de Engelsen twee minuten voor tijd een strafschop kregen van scheidsrechter Mejuto Gonzalez. "Ik dacht: 'wat krijgen we nou?' Ik kon het eerst niet geloven, maar gelukkig pakte de keeper die bal goed."