DEN BOSCH - De basketballers van EiffelTowers zijn voor eigen publiek in het toernooi om de ULEB-cup niet tot een nieuwe stunt in staat gebleken. De landskampioen verloor dinsdagavond in Den Bosch met 71-78 van PAOK Saloniki.

Bij rust leidde de ploeg van coach Randy Wiel nog met vijf punten verschil: 38-33. De Bosschenaren hadden in hun openingsduel het grote Real Madrid verrast, maar nu zal het een lastige klus worden bij de top vier in groep D te komen om door te gaan.

PAOK had tot dusver eveneens één wedstrijd gewonnen, thuis tegen Dexia Mons uit België (83-69), een minder aansprekende opponent dan de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad. Dinsdagavond zei dat succes echter weinig meer.

Washington

De Griekse middenmoter kwam met onder anderen twee Serviërs, twee Kroaten en twee Amerikanen naar Den Bosch. Onder hen niet guard Jerome Allen, die vorige week verhuisde naar Italië.

PAOK trok Darius Washington, die net geen contract wist te verdienen bij NBA-club Dallas Mavericks, als vervanger aan. De Amerikaan maakte zijn debuut, maar kon niet imponeren.

Blagota Sekulic (2,09) was ook nu letterlijk en figuurlijk de grote man. De Servische center hield zijn ploeg in de beginfase overeind met de hulp van de bijna even lange Kroaat Drago Pasolic (2,08). Samen waren ze in het eerste kwart goed voor 17 punten: 16-22.

Vorm

De Bosschenaren waren voor de productie bijna geheel aangewezen op Leon Rodgers, al weken de man in vorm. Halverwege het duel stond de Amerikaanse powerforward al op 18. Vooral dank zij zijn inbreng en wat nuttige punten van Kees Akerboom werkte de thuisploeg een achterstand weg. Een driepunter van Travis Young bepaalde de ruststand zelfs op 38-33.

Magie

Voor de aanhang was dat alle reden te geloven in de magie van de 'Hel van het Zuiden'. Het geroutineerde PAOK was evenwel niet onder de indruk van het kabaal in de Maaspoort.

Pasalic dichtte na de hervatting het gaatje in een oogwenk. Vervolgens ging de strijd heel lang gelijk op. De klasse van de huurlingen van PAOK en de bezetting van de bank bleken in de slotfase groter.

Daar hielp ook de aanwezigheid van Rodgers, die na rust wat droogviel, niet aan. Hij werd wel opnieuw topscorer met 23 punten.

Verder kwam alleen Travis Young, met vijf driepunters op elf pogingen, in de dubbele cijfers: 15. POAK kon behalve op Pasalic (18) en Sekulic (12) op het beslissende moment ook nog vertrouwen op de trefzekerheid van Lazaros Agadakos (14) en Ioannis Kalampokis (10).

Astronauts

De Amsterdam Astronauts hebben dinsdagavond in het toernooi om de FIBA Euro Cup opnieuw een nederlaag geleden. Adecco Asvel Villeurbanne was in Frankrijk veel te sterk: 92-70.

Bij rust keek het team van coach Joe Spinks al tegen een schier hopeloze achterstand aan: 49-32. Peter van Paassen was zo ongeveer de enige die scoorde. De international noteerde 37 punten. Will Chavis kwam niet verder dan 11.