AMSTERDAM - Sepp Blatter heeft dinsdag gewaarschuwd voor overnames van voetbalclubs door buitenlandse investeerders. De voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa reageerde daarmee vanuit Madrid, waar hij door Real tot erevoorzitter werd benoemd, op de overname van West Ham United door de IJslandse zakenman Björgólfur Gudmundsson.

Blatter, die zijn ongenoegen over de intrede van het grote geld in het voetbal al eerder liet blijken, is bang dat de investeerders het belang van het voetbal niet vooropstellen.

"Bovendien zijn deze situaties niet transparant. We hebben de hulp van de autoriteiten nodig om hier tegen op te kunnen treden." West Ham is na Chelsea, Manchester United, Fulham, Aston Villa en Portsmouth de zesde Engelse club die in de handen van een buitenlandse investeerder valt.

Hulpmiddelen

De Fifa-voorzitter ging ook nog even in op de roep om technische hulpmiddelen in te zetten om een wedstrijd in goede banen te leiden.

"We overwegen alleen om apparatuur te gebruiken waarmee we kunnen zien of een bal de doellijn is gepasseerd", liet de Zwitser weten. Vorig jaar werd op het jeugd-WK in Peru al met deze techniek geëxperimenteerd.