AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate van Ajax weet nog niet of hij donderdagavond tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta Praag over Jaap Stam kan beschikken. De aanvoerder van Ajax heeft last van een kneuzing in zijn bovenbeen. Hij reist wel mee naar Tsjechië.

Ten Cate heeft voor de zekerheid Jan Vertonghen als negentiende speler aan zijn selectie toegevoegd. De Belg dankt de uitverkiezing aan de blessure die Stam afgelopen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente opliep. John Heitinga is hersteld van een kuitblessure. Ryan Babel en Dennis Gentenaar zijn nog wel geblesseerd. Vleugelspitsen Edgar Manucharyan en Nicolae Mitea zijn weer fit maar blijven achter in Amsterdam.

Mauro Rosales maakt wel weer deel uit van de selectie. De Argentijn werkte de afgelopen week een apart trainingsprogramma af. "Hij voelde zich zwak", legde Ten Cate uit. "Ik hoorde op televisie ook dat hij weg wilde. Maar dat is absoluut niet het geval."

Sparta Praag vecht tegen Ajax voor de laatste kans. De club verloor de eerste twee wedstrijden in groepsfase van de UEFA-beker van Espanyol (2-0) en Zulte Waregem (3-1). Ajax kwam pas eenmaal in actie. Austria Wien werd met duidelijke cijfers verslagen: 3-0.

Ten Cate

"Sparta Praag is de laatste weken wel beter gaan presteren", weet Ten Cate. "Ze stonden vorige maand vierde in de nationale competitie. Nu zijn ze weer koploper. Ajax wil in ieder geval graag winnen. Met het oog op het drukke programma willen we ons zo snel mogelijk voor de volgende ronde kwalificeren."