EINDHOVEN - De zwemsport heeft een icoon verloren. Zo reageert Jacco Verhaeren dinsdag op het afscheid van Ian Thorpe. Verhaerens pupil Pieter van den Hoogenband vocht jaren felle duels uit met de Australiër. "Hij is één van de grootsten van zijn tijd. Een fenomenale zwemmer met een prachtige carrière. Het is altijd jammer als zo iemand stopt."

Als Verhaeren aan Thorpe terugdenkt, komt meteen de olympische race op de 200 meter vrij bij de Spelen van 2000 in Sydney op zijn netvlies. "Dit is een van de meest legendarische races in de zwemwereld. Pieter die Ian verslaat in diens thuisbad. Ik zal daar altijd met veel genoegen aan terugdenken. Na twee Spelen is de stand 1-1. Het was erg leuk geweest het verloop in Peking te kunnen zien, maar helaas."

Concurrentie

Volgens Verhaeren blijft ondanks het wegvallen van Thorpe nog voldoende concurrentie voor Van den Hoogenband over. "Het is zeker niet zo dat de medaillekansen nu meteen met vijftig procent zijn toegenomen. Er blijven nog genoeg concurrenten van heel hoog niveau over."

Verhaeren had nog wel gerekend op Thorpe bij de WK in Melbourne en in 2008 in Peking. "Ik dacht dat hij na een periode van niet trainen nog wel zou terugkeren, maar het blijkt dat terugkomen niet altijd gemakkelijk is. Ook een toptalent als hij moet hard werken. Het wordt dan heel moeilijk als je tegen de trainingen gaat opzien."

Volgens Verhaeren waren de verwachtingen rond Thorpe misschien ook te groot. "Australië had de hoop op hem gevestigd en dacht dat hij meteen weer alles zou gaan winnen. Maar zo eenvoudig is dat niet. Terugkomen is een moeilijk proces en kost veel kracht en doorzettingsvermogen."