SYDNEY - Ian Thorpe heeft het zwembad definitief achter zich gelaten. Een van de grootste zwemmers uit de historie besloot dinsdag dat het op 24-jarige leeftijd, na vijf gouden olympische plakken, elf wereldtitels en diverse wereldrecords, meer dan genoeg is.

Bekijk video

"Ik ben eigenlijk veel te jong om te stoppen. Ik zou eigenlijk ook niet moeten stoppen, maar er is echt wel iets te vieren. Ik heb een prachtige carrière gehad", zei de meest gedecoreerde Australische zwemmer op een zeer druk bezochte persconferentie, die rechtstreeks in de Australische huiskamers te volgen was.

"Het is erg emotioneel, want ik zie mijn hele zwemloopbaan voorbijtrekken maar op hetzelfde moment ben ik erg opgewonden over wat ik allemaal kan gaan doen."

Olympisch goud

Het afscheid van Thorpe diende zich al langer aan. Na drie keer olympisch goud op 17-jarige leeftijd in Sydney (2000) en twee keer olympisch goud vier jaar later in Athene, nog eens aangevuld met elf wereldtitels, miste 'Thorpedo' simpelweg de motivatie om alle trainingsarbeid weer op te brengen.

Thorpe, die talloze indrukwekkende gevechten met de Nederlandse zwemheld Pieter van den Hoogenband uitvocht, kon de bezetenheid die hem groot maakte niet meer opbrengen. Sinds de Olympische Spelen van Athene ontbrak hij op de grote wedstrijden.

Pfeiffer

Hij werd getroffen door de ziekte van Pfeiffer en zou last hebben van een handblessure. Ongeschoren meldde hij dinsdag in Sydney dat hij het voor gezien hield, maar hij sloot ook weer niet helemaal uit dat hij wellicht voor de Spelen van Peking zou terugkeren. "Ik sluit nooit iets uit, maar zie het niet gebeuren."

De sportieve successen, vooral op de middenafstanden, maakten van hem de laatste jaren een druk bezet zakenman, die alle ogen op zich wist gericht waar hij ook kwam. En dat laatste beviel de enigszins verlegen Australiër juist niet. "Zwemmen is niet meer het belangrijkste in mijn leven", gaf hij dinsdag aan.

Kolenschoppen

Thorpe, lengte 1,95 met handen als kolenschoppen en voeten zo groot als zwemvliezen, stond bekend om zijn uitmuntende techniek. Hij gleed 'koninklijk' door het water, in zijn bekende zwarte zwempak. Een normaal leven was hem echter na zijn eerste wereldtitel op 15-jarige leeftijd (1998, 400 m vrij) niet meer gegund. "Ik heb geprobeerd me te verstoppen. Ik ben er achter gekomen dat dat werkt niet", bekende hij.

Schoenmaat 54

De atleet met schoenmaat 54 hoopt nu weer enigszins een normaal leven te krijgen. Dat 24 wel erg jong is om de sport te verlaten, gaf Thorpe toe. "Het is voor mij niet het beste moment om de sport te verlaten, maar mijn tijd is gekomen. Het is nu eenmaal zo gelopen", keek hij dinsdag nog even terug op de moeilijke beslissing. "Zondag om 2.53 uur besloot ik dat ik niet zou zwemmen op de WK volgend jaar. Direct erna was het besluit om te stoppen ook duidelijk."

Zijn ogen waren al open gegaan in de periode dat hij in Los Angeles verbleef, eerder dit jaar. "Toen mijn lichaam weer fit raakte, gebeurde hetzelfde met mijn geest. Ik had veel vragen. Toen ik naar mezelf keek, zag ik niet alleen de zwemmer Thorpe maar ook de mens. Ik had alleen even de tijd nodig, een eindpunt. Dat was zondag."

Wat de populaire Australiër nu buiten het zwembad gaat doen, liet hij in het midden. "Er zijn diverse mogelijkheden. Ik heb nog geen krant in mijn handen gepakt om de banen te bekijken." Dat hoeft hij ook niet. Zijn exclusieve ondergoed bracht in Australië een vermogen op. Hij verkocht zijn aandelen in het bedrijf So Natural voor miljoenen.

"Ik word niet gedreven door geld. Ik prijs me gelukkig dat ik financieel een stevige basis heb, maar ik moet gewoon werken", zei hij dinsdag met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht.