MADRID - De Braziliaan Ronaldo is dinsdag in Madrid door de internationale voetbalbond FIFA gekozen tot wereldvoetballer van het jaar. Ronaldo ging de Duitse keeper Oliver Kahn en de Fransman Zinedine Zidane voor. Het was de derde keer dat de oud-PSV'er de onderscheiding kreeg, eerder gebeurde dat in 1996 en 1997.

Hij werd dit jaar wereldkampioen met Brazilië, verkaste van Internazionale naar Real Madrid, won met die club de wereldbeker voor clubteams en werd deze week binnen twee dagen gekozen tot Europees en wereldvoetballer van het jaar. In 2002 beleefde Ronaldo zijn terugkeer op wereldniveau na een lange lijdensweg vol blessureleed.

Eer

Twee keer eerder was hij wereldvoetballer van het jaar. Het was welhaast in een vorig leven: in 1996 in het shirt van Barcelona, een jaar later als speler van Inter. "Het is een grote eer," reageerde de topschutter van het afgelopen WK. "Ik weet niet wat de exacte criteria zijn, maar ik ben heel blij. Zeker na twee jaar waarin ik geblesseerd was en vaak heb getwijfeld aan mijn toekomst."

Bij de verkiezing van de FIFA stemmen 148 bondscoaches. Ronaldo kwam tot een totaal van 387 punten. Kahn (171) en Zidane (148) volgden op afstand. Bij de vrouwen ging de titel naar de Amerikaanse Mia Hamm.

Medici

Ronaldo droeg zijn prijs op aan familie, vrienden en ploeggenoten maar vooral ook aan de medici die hem de afgelopen jaren hebben geholpen. "Zij hebben me in staat gesteld terug te keren op dit niveau."

Zijn eerste maanden bij Real Madrid verliepen niet vlekkeloos. Zijn debuut voor de "Koninklijke" liet even op zich wachten door blessures. In zijn eerste duel met Alaves op 6 oktober scoorde Ronaldo tweemaal, waarna weer een mindere periode volgde. Met een doelpunt tegen Olimpia Asunción hielp hij Real Madrid begin december mee de wereldbeker voor clubteams winnen.

Ronaldo kwam in de zomer van 1994 uit Brazilië (Cruzeiro) over naar PSV. Twee jaar later vertrok hij naar Barcelona. Een seizoen later verruilde hij Spanje al weer voor het Italiaanse Inter waarmee hij in zijn eerste seizoen de UEFA-beker won. Er volgde een raadselachtig optreden in de finale van het WK '98 in Frankrijk.

Finale in Frankrijk

Ronaldo kreeg voor het duel met Frankrijk last van een nooit verklaarde toeval en was de hele wedstrijd onzichtbaar. Het daaropvolgende seizoen speelde hij slechts negentien competitieduels met Inter waarna op 21 november 1999 een zware knieblessure het begin was van ruim twee jaar blessureleed.

Hollywood

Met acht doelpunten tijdens het afgelopen WK in Zuid-Korea en Japan toonde Ronaldo aan terug te zijn op zijn oude, hoge niveau. "Je kunt zeggen dat ik een ongelooflijk jaar heb gehad'', zei Ronaldo deze week in het magazine France Football. Er zou in Hollywood een film over gemaakt kunnen worden.''

Beste voetballer

. Ronaldo (Bra/Real Madrid) 387 punten
. Kahn (Dui/Bayern München) 171
. Zidane (Fra/Real Madrid) 141
. Roberto Carlos (Bra/Real Madrid) 114
. Rivaldo (Bra/AC Milan) 92
. Raul (Spa/Real Madrid) 90
. Ballack (Dui/Bayern München) 82
. Beckham (Eng/Manchester United) 51
. Henry (Fra/Arsenal) 38
. Owen (Eng/Liverpool) 34

Beste voetbalster:

. Hamm (VSt/Washington Freedom) 161 punten
. Prinz (Dui/Carolina Courage) 96
. Sun Wen (Chn/Atlanta Beat) 58

Fairplay-prijs: Zuid-Korea en Japan.
Spectaculairste ploeg (verkozen via internet): Zuid-Korea.
Ploeg van het jaar (volgens FIFA-klassement): Brazilië.
Ploeg met meeste progressie (volgens FIFA-klassement): Senegal.