DEN HAAG - Trainer Frans Adelaar vertrekt per direct bij ADO Den Haag. Algemeen directeur Piet van der Pol maakte maandag bekend dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. De 45-jarige Adelaar was sinds juli 2004 werkzaam bij de Haagse voetbalclub.

Bekijk video

Na onderling overleg is besloten dat Adelaar na de gebeurtenissen van zondag zijn functie niet meer op normale wijze kan uitvoeren. De fans van ADO bestormden in het duel met Vitesse het veld nadat de ploeg op een 3-0-achterstand was gekomen. Scheidsrechter Bossen besloot daarop de wedstrijd te staken.

Teleurstellend

Volgens Van der Pol heeft de sportieve situatie van ADO Den Haag bij het vertrek van Adelaar geen rol gespeeld. "Zondag is de directe aanleiding geweest. Door alle gebeurtenissen zijn we niet eens aan de sportieve kant toegekomen. Dit is zeer teleurstellend."

"We zijn ook zeer boos op de kleine minderheid van supporters die trainer, spelers en bestuurders ernstig heeft bedreigd. We zullen er alles aan doen om deze mensen op te sporen en te straffen."

Veiligheid

Adelaar is opgestapt omdat zijn veiligheid niet meer gegarandeerd was. Dat heeft de 45-jarige coach uit IJsselstein maandag gezegd op BNR Nieuwsradio. "Dat lijkt me geen vreemde aanleiding", gaf Adelaar aan. "Ik kreeg eerst zaterdag te maken met supporters op het trainingsveld en een dag later stonden ze ook op het veld tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. De supporters konden kennelijk niet bij mij weg worden gehouden. Ik heb natuurlijk wel te maken met mijn eigen veiligheid. Zo kon het niet langer."

Volgens aanvoerder Sijn Vreven heeft Adelaar ook zijn functie neergelegd, omdat zijn familieden zondag in het stadion waren bedreigd. De voormalige coach van ADO zei daar voor de microfoon van BNR Nieuwsradio niets over.

Adelaar liet weten dat hij niet veel tijd nodig denkt te hebben om opnieuw aan het werk te gaan. "Ik heb nog steeds de energie en de wilskracht om de kar te trekken. Helaas kon dat bij ADO niet meer. Het bestuur en ik hebben altijd vertrouwen in elkaar gehad en de rust bewaard. Maar er zat nu niets anders op dan te stoppen."

Videobeelden

De politie Haaglanden gaat videobeelden analyseren die zondag na afloop van het duel ADO buiten het stadion zijn gemaakt. Aan de hand daarvan bekijkt de politie of ze Haagse supporters kan aanhouden die strafbare feiten hebben gepleegd.

Maandag vond overleg plaats tussen burgemeester Wim Deetman, het Openbaar Ministerie en de commissaris van politie. "ADO Den Haag kan de betrokken supporters via camerabeelden identificeren en een stadionverbod opleggen. Vervolgens kunnen wij bekijken of wij op basis daarvan ook sancties aan de betrokken mensen kunnen opleggen", aldus Deetman.

Shirtsponsor

Hoofdsponsor DSW laat per direct de naam op het shirt van ADO Den Haag verwijderen. De zorgverzekeraar uit Schiedam wil voorlopig niets met de geplaagde Haagse eredivisieclub te maken hebben. "Het sponsorcontract heeft nu alleen negatieve waarde voor ons bedrijf", liet directeur Chris Oomen maandag weten.

Het sponsorcontract van DSW bij ADO Den Haag loopt medio 2008 af. "Voorlopig respecteren we deze verbintenis", zei Ooomen. "Maar als de situatie nog een keer uit de hand loopt, zijn we helemaal klaar met de club. Dan hebben we er echts niets meer te zoeken. Als het bestuur echter passende maatregelen neemt en de sfeer weer positief is, sluit ik een terugkeer van onze naam op het ADO-shirt niet uit."

DSW kan met onmiddellijke ingang het sponsorcontract verbreken als er sprake is van aantoonbaar verwijtbaar handelen van bestuursleden en/of medewerkers. "Dat is echter nu niet aan de orde", vond Oomen. "De clubleiding is bij wijze van spreken 25 uur per dag bezig om dit soort incidenten te voorkomen. In het nieuwe stadion wordt er ook alles aan gedaan om de veiligheid te garanderen. Als de clubleiding nu adequaat handelt en de boosdoeners van zondag aanpakt met bijvoorbeeld stadionverboden komen we al een eind in de goede richting."