GRONINGEN - FC Groningen werkte zondag tegen Willem II vooral aan het zelfvertrouwen. Dat had een deukje opgelopen na de bekernederlaag tegen NAC Breda en de zeperd vorige week bij FC Twente. De ploeg van Ron Jans won weer eens, met 4-1, ten koste van Willem II dat met tien punten in de gevarenzone blijft.

Bekijk video: FC Utrecht

Bij Groningen maakte Danny Holla zijn debuut in de basis. De 18-jarige middenvelder had al twee invalbeurten op zijn naam staan en verving de geschorste Rasmus Lindgren. Jans kon ook geen beroep doen op de geblesseerde Arnold Kruiswijk, maar had behalve die personele problemen vooral te maken met een mentaal geknakte ploeg.

Een klein deel van de toeschouwers zag in de 7-1-nederlaag bij aartsrivaal FC Twente bovendien een aanleiding voor protest. Een aantal stoeltjes bleef de eerste zeven minuten van het duel met Willem II leeg.

Redan

Met aanvoerder Iwan Redan als diepste aanspeelpunt probeerde Willem II, waar Geert den Ouden zijn honderdste duel in de eredivisie speelde, het de Groningers lastig te maken. Maar voor de rust kwam de ploeg niet verder dan een kans voor Joe Keenan en een schot van Anouar Hadouir. Erik Nevland zette de Groningers kort voor rust op voorsprong. Luis Suarez stond met een knappe actie aan de basis. Hij kapte Assou-Ekotto uit en zette vanaf de achterlijn voor, achter zijn standbeen langs. Zijn Noorse ploegmaat kon makkelijk inkoppen.

In de tweede helft kwamen er meer kansen voor beide ploegen, maar Groningen controleerde het duel. Nevland kopte via een schouder van Redan de 2-0 binnen. Hadouir verraste Groningen-doelman Roorda halverwege de tweede helft van afstand: 2-1.

In de slotfase besliste Jevgeni Levtsjenko het duel vanaf de strafschopstip. In blessuretijd zorgde Glen Salmon voor de 4-1-eindstand.

Utrecht

FC Utrecht doorbrak zondagmiddag een periode van vier wedstrijden zonder overwinning. In stadion Galgenwaard won de ploeg van trainer Foek Booy met 2-0 van Roda JC. De Limburgers capituleerden overigens pas nadat scheidsrechter Ben Nijhuis keeper Vladan Kujovic met een rode kaart van het veld stuurde.

Voor beide teams stond er veel op spel in stadion Galgenwaard. Het wisselvallige FC Utrecht kon aansluiting met de subtop bewerkstelligen en Roda JC had bij winst FC Utrecht op een achterstand van zeven punten gespeeld. Beide teams kwakkelen echter al een tijdje met de échte vorm. Ook Roda won de laatste vier wedstrijden geen enkele keer.

"Ik vond het een leuke wedstrijd om te zien. Ik denk dat de ploeg die de minste fouten heeft gemaakt heeft gewonnen", zei Booy.

Roda JC begon het seizoen goed en won ondermeer met 2-1 van Ajax, maar na die uitstekende prestatie kwam verdween de overtuigingskracht uit het elftal. Tegen FC Utrecht de ploeg stelde slechts één spits op (Andres Oper). Die strijdwijze leverde Roda in de eerste helft maar één echte kans op. Vlak voor de pauze kwam Oper alleen voor keeper Michel Vorm. De aanvaller slaagde er echter niet in de kans te benutten.

Gevaarlijker

FC Utrecht voetbalde ook niet sprankelend, maar was voor eigen publiek wel gevaarlijker dan de Limburgers. In de 26e minuut maakte Rick Kruys op prachtige wijze de 1-0. De middenvelder zag een afgeslagen bal voor zijn voeten stuiteren en haalde snoeihard uit.

Cedric van der Gun had het duel in de 43e minuut moeten beslissen, maar faalde oog in oog met Kujovic. Vlak na de pauze had Marc-Antoine Fortuné moeten scoren, maar ook hij slaagde niet in zijn opzet. De gemiste kansen spoorden Roda er toe aan om de zoektocht naar een doelpunt vol te houden. Oper was een paar keer gevaarlijk, maar de Limburgse ploeg kon geen écht uitgespeelde kansen creëren.

Hoofdrol

Doelman Kujovic kreeg uiteindelijk de hoofdrol in de wedstrijd tussen de middenmoters. De goalie hield invaller Tom Caluwé vast in zijn eigen doelgebied en kreeg daarvoor een directe rode kaart en een strafschop tegen. Vanaf elf meter gooide FC Utrecht-aanvoerder Gregoor van Dijk vervolgens het duel in het slot: 2-0.

"We hopen dat het nu wat constanter wordt", sprak Booy na afloop. "We hebben de laatste weken met ons team in een woonwijk gereden met een aantal drempels. Ik heb het idee dat we die wijk nu uit zijn inmiddels op een B-weg rijden. Het gaat steeds beter."

ADO

Het duel tussen ADO Den Haag en Vitesse werd zondag in het Zuiderpark na 67 minuten gestaakt bij een stand van 0-3 voor de Arnhemse ploeg. Scheidsrechter Ruud Bossen stuurde beide teams naar de kleedkamer nadat ontevreden Haagse supporters bezit van het veld hadden genomen. Nadat alle fans van het speelterrein waren afgevoerd, had Bossen geen trek meer om het duel te hervatten.