AMSTERDAM - Ajax heeft een probleem. De club creëert vooral voor eigen publiek, wanneer de ruimtes vaak klein zijn, te weinig uitgespeelde kansen. Zo kon het gebeuren dat de Amsterdammers een week na de nederlaag tegen PSV slechts gelijkspeelden tegen FC Twente: 1-1.

Bekijk video Ajax

Bekijk video FC Twente

Ajax raakte daardoor verder achterop bij landskampioen PSV. Het verschil tussen de voornaamste kampioenskandidaten bedraagt drie punten in het voordeel van de club uit Eindhoven. "Dat is jammer, maar ik zie nog geen grote problemen", stelde trainer Henk ten Cate. "Volgens mij heeft FC Twente ook van PSV gewonnen."

Huntelaar

De oefenmeester wil Ajax weer dominant en aantrekkelijk laten voetballen. De oefenmeester slaagt af en toe aardig in die bedoeling maar kan niet voorkomen dat de Amsterdamse club uitgerekend aanvallend erg kwetsbaar is. Zo is Klaas-Jan Huntelaar dit seizoen geen schim van de topschutter van het vorige seizoen.

De spits voetbalt zoals dat van hem wordt verlangd. Hij staat vaak met de rug naar het vijandelijke doel en kaatst dan met opkomende middenvelders als Kenneth Perez en Wesley Sneijder.

Zoals wel vaker in het verleden is de centrumspits van Ajax dit seizoen ook niet de meest scorende speler van de Amsterdammers. Net zoals vroeger Jari Litmanen, Stefan Petterson en Rafael van der Vaart zijn Wesley Sneijder (8) en Kenneth Perez (7) op dit moment de topschutters van Ajax.

Huntelaar was in de competitie tot nu toe slechts in twee duels succesvol. Hij maakte twee treffers tegen Feyenoord en Vitesse. De matige productie van de spits van Oranje is niet alleen verklaard met de aanwezigheid van Perez en Sneijder om zich heen. Sinds de blessure van Ryan Babel stichten de vleugelaanvallers van Ajax ook veel te weinig gevaar.

Mauro Rosales is hopeloos uit vorm. De Argentijn bekeek het duel met FC Twente daarom vanaf de tribune. Edgar Manucharyan is vaker geblesseerd dan niet en Tom de Mul kan ook niet een hele wedstrijd camoufleren dat hij nog niet heel lang op het hoogste niveau speelt. "Daarbij kan Mitea nog geen hele wedstrijd spelen en heb ik in de persoon van Charisteas niet meer een spits die in de slotfase iets kan forceren", stelde Ten Cate. "Dat breekt ons nu op. Helaas duurt het ook nog zeker twee weken voordat Babel weer fit is."

Engelaar

FC Twente toonde vooral voor rust aan waarom het op de vierde plaats van de eredivisie staat. Orlando Engelaar profiteerde in de achtste minuut van een dekkingsfout van Gabri en schoot fantastisch raak. Ajax kreeg pas het betere van het spel toen Ten Cate in de rust tweemaal wisselde.

Muur

In een poging de muur van Twentse verdedigers te breken, liet Ten Cate in de rust Perez achter in de kleedkamer. Hij schonk zijn ploeg met de van een blessure herstelde Nicolae Mitea een echte linksbuiten. De Roemeense invaller had de bal nog niet beroerd of Sneijder bracht Ajax vanuit een vrije trap op 1-1.

FC Twente had kennelijk niet in de gaten dat Ten Cate in de rust ook Urby Emanuelson naar het middenveld had doorgeschoven. De in de Amsterdamse Bijlmer geboren Surinamer combineerde met Huntelaar en ging vervolgens over de knie bij Otman Bakkel. Sneijder verzilverde de vrije trap.

Met de komst van Mitea op de linkerflank won het aanvalspel van Ajax aan kracht. De Roemeen deed echt niet alles goed. Hij zorgde met dribbels langs de zijlijn wel voor dreiging. De veldbezetting van Ajax was beter dan voor rust. Ook al omdat Ten Cate niet meer beschikt over een breekijzer als Angelos Charisteas leverde het Amsterdamse overwicht geen treffers meer op.

Ten Cate

Ten Cate maakt zich nog geen zorgen over het gebrek aan doelkansen van zijn club. "Zo erg is het nog niet", stelde de oefenmeester van Ajax.

"We begonnen gewoon veel te slap. Engelaar maakte een mooi doelpunt. Maar Gabri liet hem wel makkelijk uit zijn rug lopen. Heitinga stond ook verkeerd. Na rust ging het beter. Helaas resulteerde dat niet in meer dan een doelpunt."

Twente-trainer Fred Rutten was heel blij met het gelijke spel. "We hebben het heel goed en volwassen gedaan. De eerste helft was voor FC Twente. Ajax was na rust beter. Ik mag dus wel van een terechte uitslag spreken."