TAICHUNG - Het Nederlands honkbalteam is zondag in de finale van het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan strijdend tenonder gegaan. Oranje verloor in een enerverende eindstrijd in de verlenging met 6-3 van titelhouder Cuba.

Pas in de elfde inning, die bij een stand van 3-3 begon, gaven de manschappen van bondscoach Robert Eenhoorn zich gewonnen. Nederland leidde na de tweede inning knap met 2-0.

Pas in de zevende inning kwam Cuba op gelijke hoogte. In de tiende inning wisten beide partijen opnieuw te scoren. Daarna nam Cuba definitief afstand van Oranje, dat in de slotfase vijf veldfouten maakte.

Kingsale

Voor Nederland brachten Raily Legito, Danny Rombley en Michael Duursma de punten binnen. Eugene Kingsale maakte indruk met een tweehonkslag. Dirk van 't Klooster liet drie honkslagen noteren.

Cuba beschikte uiteindelijk toch over meer slagkracht, hoewel de kampioensploeg twee honkslagen minder had dan Nederland (zeven tegen negen). Met een homerun in de tiende inning en een tweehonkslag was Duvergel de beste hitter van de Cubanen, die foutloos verdedigden. Met een driehonkslag was ook Urgelles belangrijk.

Heuvel

Op de heuvel deed pitcher Rob Cordemans de eerste zes innings uitstekend werk. Diegomar Markwell nam het karwei daarna prima over. Tom Stuifbergen en Dave Draijer moesten daarna hun meerdere erkennen in de Cubaanse slagmannen, die hun land voor de tiende keer de titel bezorgden.

Ondanks de nederlaag in de finale sloot de Nederlandse ploeg de Intercontinental Cup met een tevreden en trots gevoel af. Nooit eerder in de historie bereikte Oranje de eindstrijd van dit toptoernooi. De ploeg van Eenhoorn dankte het indrukwekkende zilver aan een zege van 3-0 op Japan in de halve eindstrijd.