DEN HAAG - ADO Den Haag - Vitesse werd zondag na 66 minuten en 33 seconden stilgelegd. Na de 0-3 van Etiënne Esajas bestormden zo'n honderd Haagse supporters het veld van het Zuiderpark en togen richting het supportersvak van Vitesse. Arbiter Ruud Bossen staakte daarop de wedstrijd.

Bekijk video

Een groep Haagse supporters had zaterdag al uit protest tegen de slechte resultaten en met name de laatste nederlaag tegen Sparta (2-1) de laatste training onderbroken door over de hekken te klimmen voor een onderhoud met trainer Frans Adelaar en de spelers.

Het mocht niet baten, want de Haagse 'trots' moest binnen tien minuten twee tegenslagen incasseren. In de 13de minuut moest Pascal Bosschaart met een rode kaart het veld verlaten, nadat hij de doorgebroken Fred Benson had gevloerd.

Woedend

Een woedende Bosschaart tegen scheidsrechter Bossen: "Ik heb Benson absoluut niet geraakt, maar nu je de rode kaart al hebt getrokken, kan je hem niet meer intrekken." Even later maakte Ferrie Bodde volledig onnodig hands op de rand van het strafschopgebied, waarna Danko Lazovic vanaf elf meter Vitesse naar 0-1 mocht mikken.

ADO Den Haag mocht in die periode van geluk spreken dat de schade tot aan de rust beperkt bleef tot deze ene treffer. Want Theo Janssen en Benson hadden de score toen al kunnen opvoeren. Direct na rust stelde maakte Anduele Pryor 0-2 en

Vreven

Stijn Vreven, aanvoerder van ADO Den Haag, noemt de gestaakte wedstrijd "een dieptepunt voor heel Den Haag". Haagse supporters kwamen in de tweede helft na de 0-3 van Vitesse het veld op, waarna scheidsrechter Bossen besloot de wedstrijd te staken. ADO Den Haag bezet de laatste plaats.

Vreven kan zich de frustraties van de supporters wel voorstellen. "Je weet dat als het niet goed gaat het bestuur en de trainers de gebeten hond zijn. Dat is onterecht, wij als spelers laten het afweten op het veld. Daar mogen wij op afgerekend worden, want wij winnen niet. Ik kan dus best begrijpen dat je de laatste tijd niet in juichstemming bent als je een ADO-hart hebt."

Imago

De Belg noemt de gestaakte wedstrijd het dieptepunt uit zijn loopbaan. "Maar niet alleen voor mij, het is een dieptepunt voor heel Den Haag. De club doet er alles aan om de supporters te betrekken bij het creëeren van een positief imago. Je probeert iets op te bouwen, maar hier zijn we dus niet mee geholpen."

Vreven probeerde nog de supporters van het veld te krijgen. "Ik ben aanvoerder en probeer gewoon m'n job te doen, ook als het niet goed gaat. Maar ik heb me niet bedreigd gevoeld door de supporters op het veld."

Bossen

Scheidsrechter Ruud Bossen heeft zich niet bedreigd gevoeld tijdens de wedstrijd. Dat zei hij na het duel. "We hadden vooraf al overleg gehad wat de stappen zouden zijn als er iets zou gebeuren. Het was bekend dat er acties konden komen", aldus Bossen.

Na de rode kaart voor Hagenaar Pascal Bosschaart en een strafschop voor Vitesse, keerde het publiek zich tegen de leidsman. "De frustraties kon ik wel begrijpen. Daar moet je dan slim mee omgaan en dat heb ik geprobeerd."

Na het derde doelpunt van Vitesse nam de onrust toe in het Zuiderpark. "Er kwamen spreekkoren tegen het bestuur en ik zag dat het publiek richting het veld kwam. Er heerste een angstige sfeer maar ik heb me geen seconde bedreigd gevoeld. Het was waarschijnlijk meer bedreigend voor de trainers."

Na overleg met de Haagse veiligheidsfunctionaris en de lokale autoriteiten besloot Bossen de wedstrijd te staken. "Ze konden de veiligheid niet meer waarborgen. Daar waren vooraf al goede afspraken over gemaakt. Vanavond ga ik een rapport schrijven over de wedstrijd. Ik kan er geen zinnig woord over zeggen wat er nu gaat gebeuren", aldus Bossen.zorgde Esajas voor 0-3.

Grap

De cynische grap doet al de ronde in het Zuiderpark, dat ADO Den Haag volgend seizoen het mooiste stadion heeft van de eerste divisie. Dan wordt het nieuwe stadion in gebruik genomen in het Forepark, dat plaats gaat bieden aan 15.000 toeschouwers.

Een veel te ruim jasje voor een club, waarvan wordt gevreesd dat degradatie onafwendbaar is. Zeker gezien het optreden tegen Vitesse, waaruit weinig vertrouwen sprak.