SHANGHAI - Met vertrouwde overmacht heeft Roger Federer zondag in Shanghai het toernooi om de Masters Cup gewonnen. De 25-jarige Zwitser was in de finale van het afsluitende 'wereldkampioenschap' veel te sterk voor de Amerikaan James Blake. De nummer 1 van de wereldranglijst zegevierde in drie sets: 6-0 6-3 6-4.

Federer speelde in de eindstrijd niet geheel foutloos. Blake, die als achtste en laatste het onderonsje van de wereldtop was binnengedrongen, dwong elf breekpunten af op de soms haperende service van zijn tegenstander. De 26-jarige Amerikaan, die zaterdag titelverdediger David Nalbandian (Arg) knap had uitgeschakeld (6-4 6-1), kon er echter slechts één benutten.

Na amper anderhalf uur had Federer, die ongeslagen bleef in Shanghai, zijn achtste titel van 2006 binnen. Hij schreef de Masters Cup voor de derde keer in vier jaar op zijn naam. De ongenaakbare Zwitser herhaalde daarmee de topprestatie van de Amerikaan Pete Sampras, die als laatste tennisser de wereldtitel drie keer veroverde.

Federer, die in de halve finales zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal terugwees (6-4 7-5), verdiende met zijn triomf in Shanghai ruim een miljoen euro. Hij bracht daarmee zijn prijzengeld in 2006 op ruim 6 miljoen euro. De Zwitser is de eerste tennisser die in een jaar meer dan 8 miljoen dollar (8.343.885) op de baan bijeen sloeg.