ROTTERDAM - AZ wilde zaterdagavond in Rotterdam zo graag een grote stap voorwaarts maken. Met een overwinning op een club uit de traditionele topdrie wilden trainer Louis van Gaal en zijn manschappen aantonen dat ze dit seizoen ook de grote wedstrijden aankunnen. De Alkmaarders stuitten evenwel bij het karaktervolle Feyenoord op iets te zwaar verzet: 3-2.

Voor de excellerende Rotterdammers was het de vijfde competitiezege op rij. AZ verspeelde in de zevende uitwedstrijd voor de eerste keer dit seizoen punten buiten Alkmaar. Dat was vooral te wijten aan derde doelman Job Bulters. De jeugdige vervanger van eerste keus Joey Didulica (hersenschudding) en Khalid Sinouh (dijbeen) was schuldig aan de drie Rotterdamse treffers, waarvan twee van Nicky Hofs.


Coach Erwin Koeman viert de 1-0 van Feyenoord door Nicky Hofs

AZ-coach Louis van Gaal was na afloop van de tweede competitienederlaag opvallend mild voor de 20-jarige Bulters. "Hij was voor de eerste keer in De Kuip. Dat maakt toch indruk op zo'n jongen. Het hoort allemaal bij het volwassen worden. Dit moest hij kennelijk even meemaken in zijn groeiproces."

Van Gaal stuurde na de eerste treffer van Hofs, waarbij Bulters bij het uitverdedigen in de fout ging, Sinouh de dug-out uit. Dat leek op een motie van wantrouwen richting Bulters. Ook in de tweede helft deed Sinouh oefeningen langs de lijn. Hij bleef echter reserve.

"Sinouh moest warm blijven voor het geval Bulters geblesseerd zou raken", was de opvallende uitleg van Van Gaal. "Het was een voorzorgsmaatregel. Bulters hoefde er ook niet van te schrikken, want vooraf was hij hiervan op de hoogte gebracht."

Wet van Murphy

Bij de treffer van Timothy Derijck in de 56e minuut (2-1) werkte Bulters een hoekschop van Hofs onvoldoende weg. Ook bij het winnende doelpunt van Hofs in de 81e minuut zag de AZ-doelman er niet goed uit (3-2). "Het was bij ons de Wet van Murphy", verzuchtte Van Gaal. "Feyenoord heeft drie keer gescoord uit halve kansen. Dat kan een keer in voetbal. Toch hadden we kunnen en moeten winnen, ondanks alles wat er bij ons achterin fout ging."

Van Gaal had geen ongelijk. Dat beaamde ook zijn trotse collega Erwin Koeman. "Door allerlei blessures heb ik mijn opstelling wel een keer of vier, vijf moeten veranderen. Mijn aanvoerder Theo Lucius besliste pas vlak voor de wedstrijd dat hij kon spelen. Dat heeft hij in dienst van het elftal ook prima gedaan. Gezien alle personele problemen is 3-2 tegen AZ een geweldig resultaat, dat heel motiverend zal werken."

Uit de vele Alkmaarse kansen scoorden alleen Demy de Zeeuw (1-1) en de gevaarlijke topscorer Danny Koevermans (2-2). Ook na de 3-2 van Hofs kwamen Gretar Steinsson en David Mendes da Silva nog in scoringspositie. Doelman Henk Timmer, die vorig seizoen bij AZ door Van Gaal min of meer werd afgedankt, hield Feyenoord in de enerverende slotfase overeind.

"Henk heeft een hele goede wedstrijd gekeept", sprak Van Gaal grootmoedig. "Maar dat wij hier hebben verloren, lag meer aan onszelf dan aan Timmer."