LONDEN - Arsenal is verder achterop geraakt in de strijd om de nationale voetbaltitel van Engeland. De formatie uit Londen liet op eigen veld twee punten liggen tegen Newcastle, 1-1. Koploper Manchester United won bij Sheffield (2-1). Achtervolger Chelsea, op drie punten, versloeg op eigen veld West Ham (1-0).

Door de remise moest Arsenal zelfs de derde plaats inleveren. Die komt nu toe aan Portsmouth, dat met 2-1 Watford versloeg. Wel zette Jay DeMerit de gasten al na een half uur op voorsprong. Oud-Ajacied Nwankwo Kanu maakte gelijk. In de slotminuten zorgde Lomana LuaLua van elf meter voor het winnende doelpunt.

Ook Arsenal kwam op achterstand. Voor Newcastle maakte Kieron Dyer de openingstreffer. Thierry Henry, die halverwege inviel, was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Frankrijks international scoorde fraai uit een vrije trap. Robin van Persie speelde alleen de eerste helft voor Arsenal.

Van der Sar

Wayne Rooney, afgelopen woensdag nog scorend tegen Nederland, maakte er nu twee voor Manchester United. Dat was ook nodig, aangezien Sheffield door Keith Gillespie al vroeg op voorsprong was gekomen. Edwin van der Sar, eerder in de week niet actief bij Oranje, verdedigde het doel van de lijstaanvoerder. United boekte zijn zevende opeenvolgende zege in de competitie.

Chelsea is in de Premier League op eigen veld al 51 duels succesvol. Zaterdag was West Ham het slachtoffer in deze indrukwekkende reeks. Op Stamford Bridge maakte Geremi het enige doelpunt. Hij deed dat uit een vrije trap. Bij Chelsea speelde Arjen Robben bijna het hele duel, Khalid Boulahrouz viel na de hervatting in.

Trainer José Mourinho had lof voor beide teams. "West Ham kwam hier zeker niet naar toe voor een punt. Mede daardoor ontstond er een aardig duel. Ik denk wel dat wij de betere waren. Alleen hebben we verzuimd door een tweede treffer het duel te beslissen. Daardoor hielden we de tegenstander in de wedstrijd."

Kuyt

Liverpool speelde gelijk bij Middlesbrough, 0-0. Dirk Kuyt was basisspeler bij de Reds, binnenkort in de Champions League tegenstander van PSV. De voormalig speler van FC Utrecht en Feyenoord werd tien minuten voor het einde gewisseld. Boudewijn Zenden viel kort voor tijd in. Bij Middlesbrough was George Boateng van de partij.

Blackburn Rovers, donderdag tegenstander van Feyenoord in de UEFA-beker, speelde een tumultueus duel tegen Tottenham: 1-1. Tugay maakte de 1-0 voor Blackburn. De Turk was ook betrokken bij de tweede treffer, al was dat in negatief opzicht. Tugay raakte Hossam Ghaly na een uur lichtjes in het strafschopgebied en kreeg, ondanks hevige protesten van Blackburn, de rode kaart. Defoe benutte de strafschop.

Ghaly, ex-Feyenoord, kreeg in blessuretijd zelf ook de rode kaart. Hij gaf verdediger Gray van Blackburn een elleboogstoot.

Jol

Manager Martin Jol van Tottenham wond zich zo op over de kaart dat hij de resterende seconden ook niet meer op het veld meemaakte.

Bij Tottenham startte Edgar Davids in de basis, na de rust kwam hij niet terug. Blackburn staat vijftiende, Tottenham slechts twaalfde.