AMSTERDAM - Zwemster Inge de Bruijn zoekt in Nederland samenwerking met haar oud-trainer Hans Elzerman, tevens de technisch directeur van de Amsterdamse profzwemploeg TZA. De drievoudig olympisch kampioen is momenteel in Nederland, na een verblijf in de Verenigde Staten bij haar Amerikaanse coach Paul Bergen.

Voorheen trainde ze bij de Philips zwemploeg in Eindhoven onder Jacco Verhaeren, maar die samenwerking liep in mei stuk.

Elzerman kent De Bruijn nog van haar juniorentijd bij De Dolfijn. Als zwemster en coach tot overeenstemming komen, zal Elzerman haar begeleiden tot ze terugkeert naar de Verenigde Staten, vermoedelijk in januari. "Maar ze zal ook weer terugkomen. Als het wederzijds klikt, is het de bedoeling dat we dan samenwerken tot aan de Olympische Spelen in Athene. Ze verdeelt haar tijd over Amerika en Nederland, met het accent op Amerika."

De Bruijn verschijnt vermoedelijk in januari in een Europese wedstrijd. Ze kan kiezen tussen de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Parijs (over vier weken) en Berlijn (over vijf weken). "Maar als ze liever een wedstrijd in de Verenigde Staten zwemt, zal ze eerder teruggaan."

Of de samenwerking daadwerkelijk tot stand komt, is nog niet duidelijk. "Inge is nu ziek, dus hebben we nog niet uitgebreid kunnen praten. Waarschijnlijk doen we dat woensdag of donderdag. Ik heb zelf een baan en moet van mijn baas tijd krijgen om haar te begeleiden. En zij moet het kunnen en willen betalen."

De Bruijn treedt nog niet echt toe tot de TZA-ploeg, waar onder anderen Chantal Groot deel van uitmaakt. "Voorlopig is ze gast. Onze trainer Fedor Hes heeft een ploeg van zeven zwemmers, waarmee hij bijvoorbeeld straks naar Australië gaat. Inge volgt een heel ander programma, daarom is het logisch dat ik haar onder mijn hoede neem."