ARNHEM - Evenementenbedrijf Gelredome bv heeft beslag laten leggen op het gelijknamige stadion dat de gemeente Arnhem wil verkopen aan Eurocommerce. Dat heeft wethouder Sander van Bodegraven zaterdag bevestigd.

De gemeenteraad van Arnhem ging afgelopen maandag akkoord met de verkoop van het stadion aan projectontwikkelaar Eurocommerce voor 16,5 miljoen euro, maar het evenementenbedrijf dat verantwoordelijk is voor de exploitatie wil zijn positie in de verdere onderhandelingen veilig stellen. Zolang er een beslag op het stadion ligt, kan het niet worden verkocht.

Gelredome bv zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Eurocommerce en vreest een huurverhoging als de ontwikkelaar eigenaar wordt. Bovendien claimt het evenementenbedrijf dat het het stadion tegen een gelijkwaardig tegenbod mag overnemen, samen met andere partijen. De gemeente stelt echter dat de termijn van twee maanden daarvoor al lang is verstreken.

Rechtzaak

De gemeente stapt komende week naar de rechter om het beslag van het stadion af te laten halen, en vertrouwt erop dat dat ook gebeurt. "Eind volgende week kunnen we dan naar de notaris. Dat we elkaar bij de rechter zouden treffen was al duidelijk, het is door het beslag alleen vervroegd'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De verkoop van het stadion omvat het stadion zelf en de grond in de hoeken van het stadion en onder de oosttribune. Van de grond onder de tribune claimt Gelredome bv ook het bebouwingsrecht.

Blij

Vrijwel alle fracties lieten weten blij te zijn dat de gemeente eindelijk van het stadion af is. Arnhem kocht Gelredome in 2003 als onderdeel van een reddingsplan voor het stadion en de noodlijdende voetbalclub Vitesse. Met het reddingsplan was in totaal 24 miljoen euro gemoeid.

De gemeente zou het stadion zo snel mogelijk weer doorverkopen aan een commerciële partij. Nu de verkoop bijna rond is, wil de gemeenteraad spoedig een lening van circa 10 miljoen euro aan Vitesse terug. Ook die lening was onderdeel van het Arnhemse reddingsplan voor Vitesse en Gelredome.