SESTRIERE - Ivica Kostelic heeft maandag in Sestrière de wereldbekerslalom gewonnen. De Kroatische skiër (23) won met maar eenhonderdste seconde verschil van de Italiaan Giorgio Rocca: 34,32 om 34,33. De wedstrijd wordt dit seizoen voor het eerst afgewerkt volgens een knock-outsysteem. Na de kwalificatieronde volgden nog twee tussenronden en de finale.

Kostelic, de broer van drievoudig olympisch kampioen Janica, had de wedstrijd bijna overgeslagen door een pijnlijke rug. "Dit is de gekste overwinning uit mijn loopbaan", stelde de Kroaat dan ook. "'s Ochtends kon ik niet eens bewegen. Daarom was ik ook verrast dat ik de kwalificaties overleefde. Ik deed daarin heel voorzichtig. In de finale nam ik wel alle risico's."

De KO-wedstrijden bevatten twee tussenronden waarin twee deelnemers tegen elkaar uitkomen. Als het veld tot negen is gereduceerd, wordt de finale gehouden. Kostelic deelde de dag precies goed in, zodat hij Rocca nog net van zijn eerste wereldbekerzege kon afhouden.

Nederlanders op 53e plaats

Rogier Oosterbaan slaagde er overigens niet in door de kwalificaties te komen. De Nederlander eindigde als 53e, terwijl de beste dertig deelnemers verder gingen.

Sinds afgelopen zomer traint Oosterbaan mee met de nationale Zweedse selectie, en hij merkt dat hij vooruitgaat. "Ik heb er een goed gevoel over, ik boek progressie." Twee weken geleden, bij de wereldbekerwedstrijd in Park City, eindigde de Nijmegenaar als 55e. Op de wereldranglijst verkeert Oosterbaan structureel tussen de beste negentig skiërs.