ALMELO - Heracles zit op het juiste spoor voor een derde jaar in de eredivisie. De Almeloërs wonnen vrijdagavond voor eigen publiek met 2-0 van NAC Breda: 2-0. De Braziliaanse goudvink Everton en de Belg Stefaan Tanghe scoorden.

Voor Heracles werd het na een aantal nederlagen, zij het tegen topclubs, weer eens tijd punten te pakken om 2006 boven de streep te kunnen afsluiten. Trainer Ruud Brood, bekend met het 4-4-2-systeem van NAC, koos dan ook voor een aanvallend concept. Drie man achterin, een sterk bezet middenveld en drie spitsen.

Het resulteerde voor rust in welgeteld één kans, een creatie van de centrale as: Remon de Vries, Kwame Quansah en Everton. De Braziliaan reageerde alert op het steekpasje dat hem voor Edwin Zoetebier zette. Secuur schot, 1-0, flic-flac salto ter viering. Dat was verdiend, maar NAC werd er niet minder van. Integendeel.

De afronding van de Bredanaars liet wel te wensen over. Sander van Gessel (kopbal naast) en Mike Zonneveld (schot naast) hadden per ommegaande de gelijkmaker kunnen aantekenen. De beste mogelijkheid was echter voor Leonardo, plaaggeest voor elke defensie in de eredivisie. De Braziliaan degradeerde Emmanuel Boakye en De Vries in een vloeiende beweging maar zag zijn inzet boven Martin Pieckenhagen tegen de lat spatten.

Zoetebier

Ernie Brandts bracht nog voor rust Brian Pinas in voor Van Gessel om de vleugels beter te bezetten en Heracles achteruit te dwingen. Een logische gedachte voor een ploeg met de ambitie van subtopper. De eerste redding in de tweede helft moest evenwel van Zoetebier komen. De gevaarlijke doelpoging was van Bernard Hofstede.

Dat bleef zo. NAC wilde graag maar vond geen openingen tegen de compact en agressief spelende Almeloërs. Die waren, met een voorsprong, duidelijk beter thuis in de kleine ruimte op kunstgras. Ook al werden ze met elke wissel defensiever en NAC offensiever. In een van de gevaarlijke uitvallen besliste Tanghe het duel.