UTRECHT - Het geweld rond voetbalwedstrijden is het afgelopen seizoen flink toegenomen ondanks massaler optreden van de politie. Dat concludeerde het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) maandag bij de presentatie van zijn jaarcijfers in Utrecht. De organisatie pleit voor een belangrijkere rol van stewards bij het bestrijden van het vandalisme.

In het seizoen 2001-2002 is het aantal aanhoudingen met 50 procent gestegen naar 1887. Behalve fysiek geweld is ook het aantal discriminerende spreekkoren en uitlatingen omhoog gegaan. De politie-inzet is afgelopen jaar flink gestegen naar een totaal aantal mensuren van 300.000. Dat is een toename van 10 procent. Vooral bij bekerwedstrijden en eredivisiewedstrijden kwam het vaker tot geweld.

'Hectische jaar'

Hoofd van het CIV, H. Groenevelt, noemt het seizoen 2001-2002 een hectisch jaar. Daarin deden vechtpartijen in stadions weer hun intrede, zoals bij wedstrijden in de ArenA in Amsterdam (Ajax) en het Gelredome in Arnhem (Vitesse). Ook blokkeerden FC Utrecht-supporters de treinrails van het station in hun stad en stuurde de burgemeester van Amsterdam supporters terug wegens kwetsende spreekkoren.

Geweld tegen stewards

Ook het geweld tegen stewards is in het afgelopen seizoen flink toegenomen, meldt het CIV. Volgens Groenevelt durven veel stewards geen aangifte te doen uit angst voor bedreigingen door de supporters, waardoor precieze cijfers niet bekend zijn. "Het is bij sommige clubs een probleem om stewards te vinden", legt Groenevelt uit. "Ze krijgen haast niets betaald en worden niet altijd goed gedekt door hun eigen clubs bij bedreiging of mishandeling. Een aantal clubs heeft hun zaken dan ook niet goed op orde."

Het CIV pleit voor meer steun aan de stewards, onder meer financieel maar vooral moreel. De organisatie denkt hierbij aan een opleiding en een betere selectie van stewards. "Veel stewards weten nu niet waar hun bevoegdheden liggen", concludeert Groenevelt. "Aangezien de politie zich steeds meer gaat terugtrekken uit de stadions, wordt hun rol belangrijker. Daarom moeten ze wel weten wat ze moeten doen." Het initiatief voor een betere ondersteuning van stewards moet vanuit de KNVB komen, vindt het CIV.

'Cijfers geen verrassing'

Voor directeur Henk Kesler van de KNVB komen de CIV-cijfers niet als een verrassing. "We hebben met z'n allen kunnen constateren dat het voetbalgeweld is toegenomen. Dat geldt overigens ook voor de agressie in de samenleving. Dat wil echter niet zeggen dat we het voetbalvandalisme niet zo goed mogelijk moeten bestrijden. Wij hebben niet voor niets onlangs bij de overheid in Den Haag gepleit voor een collectieve meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod."

Kesler vindt het "geen gek idee" om stewards meer verantwoordelijkheid te geven. "Al kleven daar ook weer nadelen aan. Die mensen moeten dan beter worden opgeleid. Daarbij moeten ze ook meer gaan verdienen. Dat betekent dat ze geen vrijwilliger meer zijn en ook belasting moeten gaan betalen. Voor de clubs zal dat een hele uitgave zijn."