SHANGHAI - Rafael Nadal heeft zich vrijdag als laatste geplaatst voor de halve finales van de Masters Cup in Shanghai. Het kostte de Spaanse nummer twee van de wereld wel enige moeite. Nadal rekende in drie sets af met de Rus Nikolai Davidenko: 5-7 6-4 6-4.

(2) Door zijn zege eindigt Nadal (20) als tweede in de gouden groep en speelt hij zaterdag in de halve eindstrijd tegen de Zwitser Roger Federer, de nummer één van de tenniswereld.

De andere halve finale gaat tussen de Amerikaan James Blake en de Argentijnse titelverdediger David Nalbandian. De Masters Cup is het jaarlijkse evenement voor de beste acht tennissers van het jaar.

Eerste keer

Nadal speelde in Shanghai voor de eerste keer in zijn loopbaan tegen Davidenko. Hij maakte het zichzelf moeilijk door slechts de helft van zijn eerste opslagen binnen te slaan. Toch sleepte hij er de overwinning uit. Achteraf noemde Nadal dit een van zijn beste overwinningen van het jaar. "Davidenko bracht zijn beste tennis. Ik had het bijzonder moeilijk.''

Davidenko kon na de eerste set, die hij won, zijn kansen niet meer benutten. De Rus oogde zichtbaar vermoeid. Hij speelde dan ook zijn 32e toernooi van het seizoen. Na de nederlaag tegen Nadal kon hij op vakantie om zijn batterijen op te laden voor 2007.

Nadal keek uit naar de halve finale tegen Federer. "Roger is een speciale tennisser. Het wordt uitermate moeilijk tegen hem. Ik zal mij voor 100 procent inzetten en dan zie we wel. Zo heb ik het meer gedaan tegen hem toen hij favoriet was.''