ROTTERDAM - Na vier moeizame overwinningen in de competitie op rij wil Feyenoord zaterdag aansluiting vinden met de top van de eredivisie. De Rotterdammers ontvangen voor eigen publiek AZ, dat zich de makkelijkst scorende ploeg van Europa mag noemen.

Een blik op de belangrijkste negentien Europese competities leert dat behalve AZ geen club gemiddeld meer dan drie keer per wedstrijd scoort. De Alkmaarders maakten 38 doelpunten in twaalf competitieduels, een gemiddelde van 3,16 doelpunt per wedstrijd.

Nummer vijf Feyenoord heeft op dit moment zes punten minder dan nummer drie AZ. De Rotterdamse club is ondanks de vier competitiezeges op rij bezig met een slecht seizoen. Feyenoord maakt de slechtste seizoenstart sinds jaren door. De Rotterdammers hadden de laatste zes jaar na twaalf duels meer punten dan nu het geval is.

Koploper PSV vervolgt zaterdag de kampioensrace met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. De landskampioen uit Eindhoven heeft al zes duels geen tegentreffer geïncasseerd. FC Twente mag tegen Ajax aantonen dat het ook in topduels kan stunten. De club uit Enschede verkeert in grote vorm en versloeg vorige week aartsrivaal FC Groningen met 7-1.

Heerenveen wil weer aansluiting met de beste vijf ploegen van de ranglijst vinden. De Friezen moeten dan wel de uitwedstrijd bij RKC winnend afsluiten. Van alle eredivisieploegen wacht de club uit Waalwijk het langst op een overwinning. RKC won op 15 september voor het laatst een competitiewedstrijd. ADO Den Haag werd met 1-0 verslagen.

NEC ontvangt zaterdag Sparta. Bij een zege nemen de Nijmegenaren afstand van de onderste plaatsen. De dertiende speelronde begint vrijdagavond met het duel tussen Heracles en NAC.