BOEKAREST - Hongarije is zijn beste voetballer uit de geschiedenis verloren. Ferenc Puskas overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd. Puskas, die eind jaren vijftig en begin jaren zestig furore maakte op de internationale velden was al geruime tijd ziek. Hij had Alzheimer.

Bekijk video

De voetballende majoor (van 2 april 1927), zoals zijn bijnaam luidde, was al jong een legende in eigen land. Op 16-jarige leeftijd debuteerde de Magyaar met het gouden linkerbeen in de hoogste klasse van het Hongaarse voetbal. Bij Kispest Boedapest, de club waar ook zijn vader had gespeeld. Twee jaar later, in 1945, maakte hij voor het eerst zijn opwachting in het nationale elftal. Daarna ging het snel met zijn loopbaan.

Tweede Wereldoorlog

Het Hongaarse leger nam Kispest Boedapest na de Tweede Wereldoorlog over en doopte de club in 1948 om tot Honved Boedapest. Puskas, klein van gestalte, kreeg de rang majoor en behaalde met de club de landstitel. Met Puskas als aanvoerder veroverde de nationale ploeg in 1952 de olympische titel. Een jaar later ging zijn naam de hele wereld over.

Hongarije, met Puskas als gangmaker, versloeg op Wembley in een vriendschappelijke interland Engeland met 6-3. Het was de eerste nederlaag in 30 jaar van de Engelsen op Wembley.

Hongarije was in die periode een van de sterkste voetballanden ter wereld en bevestigde die rol in 1954 op de WK. Hongarije haalde de finale, die in Bern met een niet geheel fitte aanvoerder Puskas met 3-2 werd verloren van Duitsland. In de groepsfase hadden de Hongaren de Duitsers nog keihard over de knie gelegd (8-3). In totaal speelde Puskas 84 interlands voor Hongarije, waarin hij 83 keer scoorde.

Volksopstand

Toen in 1956 de volksopstand tegen de overheersing door de toenmalige Sovjetunie met harde hand werd neergeslagen, verbleef Puskas met zijn club Honved in Spanje. Hij besloot niet meer terug te keren naar zijn geboorteland, maar het duurde lang voor hij weer aan het voetballen toekwam. Hij verbleef aanvankelijk in Wenen maar slaagde er niet in een club in Italië te vinden. Daar vonden ze hem met zijn dertig jaar te oud.

Real Madrid

Real Madrid stak de helpende hand toe. De Spaanse club had al twee keer de Europa Cup voor landskampioenen gewonnen, maar durfde het wel aan met de Hongaar op leeftijd. Met illustere teamgenoten als Alfredo di Stefano en Francisco (Paco) Gento veroverde Puskas met Real Madrid in 1958, 1959 en 1960 opnieuw de belangrijkste Europese beker. Vooral de finale van 1960 was memorabel. Real nam het op tegen Eintracht Frankfurt en won met 7-3. Puskas tekende voor vier treffers.

Langzaam verliest Real daarna zijn onverslaanbare status in Europa. In 1962 haalt de club nog de finale van de Europa Cup I, maar Benfica wint met 5-3. Alle Spaanse doelpunten komen die avond wel op naam van de al 35-jarige Puskas.

Die heeft dan al de Spaanse nationaliteit. In hetzelfde jaar maakt Puskas deel uit van de ploeg die in Chili deelneemt aan de WK. Spanje presteert echter weinig en moet na de eerste ronde naar huis. In 1966 stopt Puskas met voetballen. Hij wordt trainer, maar die loopbaan is een stuk minder succesvol dan die als voetballer. Hij haalt wel met Panathinaikos de finale van de Europa Cup I in 1971. Daarin verliest Puskas met 2-0 van Ajax.

Beelden van Ferenc Puskas, onder meer zijn vier doelpunten tegen Eintracht Frankfurt. Ook zijn er opnames in kleur van de finale op het WK van 1954, die door Puskas werd verloren van West-Duitsland.