SHANGHAI - Titelhouder David Nalbandian en de Zwitserse nummer één van de tenniswereld Roger Federer staat in de halve einstrijd van de Masters Cup, het jaarlijkse toernooi van de beste acht tennissers van het jaar.

Nalbandian maakte donderdag in Shanghai een einde aan de aspiraties van de Amerikaan Andy Roddick: 6-2 en 7-6 (4). Federer versloeg vervolgens in de rode groep de Kroaat Ivan Ljubicic met 7-6 (2) en 6-4.

Federer won zijn drie partijen in de rode groep. Nalbandian pakte slechts één zege, net als Roddick en Ljubicic. De Argentijn gaat echter verder op basis van een beter setgemiddelde.

In de andere groep is de Amerikaan James Blake al zeker van een plaats bij de laatste vier. De vierde en laatste halvefinalist komt uit het duel tussen de Spanjaard Rafael Nadal en de Rus Nikolai Davidenko.

Opmerkelijk

De overwinning van Nalbandian op Roddick was opmerkelijk. De Argentijn waande zich min of meer uitgeschakeld na nederlagen tegen Federer en Ljubicic. Tegen Roddick kon hij vrijuit tennissen.

Tijdens de warming up voor de wedstrijd tegen de Amerikaan werd Nalbandian geconfronteerd met tragisch nieuws uit zijn vaderland. Een 9-jarig familielid, en petekind van Nalbandian, kwam om het leven bij een ongeluk met een lift in de familiedomicilie in Cordoba.

Tragedie

Nalbandian speelde de wedstrijd tegen Roddick toch. "Het was verschrikkelijk", zei hij, "ik kon niet meer van het tennis genieten. Het leven zit zo in elkaar. Ik kon hier in China niets doen, behalve mijn beste geven op de tennisbaan." David Nalbandian haalde extra kracht uit de familietragedie en versloeg Andy Roddick met 6-2 7-6 (tiebreak 7-4). Voor zijn zege werd hij beloond met een plaats bij de laatste vier en kansen op titelprolongatie.

Andy Roddick reageerde ontspannen op de nederlaag. Hij zat er niet zo mee als na de misser tegen Federer. Twee dagen geleden was hij nabij het einde van een drie jaar omspannende reeks nederlagen tegen de Zwitser. Toch verloor hij en was de Amerikaan er kapot van. "Het is ook een heerlijk gevoel dat ik nu onmiddellijk kan gaan genieten van de vakantie. Wat gedaan is, is gedaan. We zien volgend jaar weer verder."

Roger Federer bleef de grote favoriet om de Masters Cup te winnen. Hij hoefde niet meer te winnen van de Kroaat Ivan Ljubicic om zeker te zijn van de halve finale, maar vond dat hij dit wel aan zijn stand verplicht was. De nummer 1 van de wereld won ontspannen met 7-6 (2) 6-4. Federer bezegelde zijn derde triomf in Shanghai passend met een ace.