OSAKA - De Russische volleybalsters hebben donderdag in Osaka de wereldtitel veroverd. De ploeg van de Italiaanse coach Giovanni Caprara versloeg in de finale Brazilië met 3-2 (15-25 25-23 25-18 20-25 15-13).

Het is het zesde goud voor Rusland bij een WK. De laatste titel dateerde uit 1990. De afgelopen drie edities wonnen de Russische vrouwen het brons.

De finale was met het oog op de Japanse televisie niet als het slotstuk van het WK gepland. Deze eer ging merkwaardig genoeg naar het gastland met een wedstrijd in de strijd om de vijfde plaats.

Tijdstip

Maar ondanks het ongebruikelijke tijdstip maakten Rusland en Brazilië, beiden tegenstander van Nederland in de eerste ronde, er een waar spektakel van. De Braziliaanse vrouwen, tot de finale ongeslagen, pakten de eerste set. Maar daarna nam Rusland het initiatief over.

Onder aanvoering van de boomlange Jelena Godina en Jekaterina Gamova namen de Russinnen een 2-1-voorsprong in sets. Maar de Zuid-Amerikaanse vrouwen vochten zich daarna toch weer terug in de wedstrijd.

In het vijfde bedrijf wist Brazilië zelfs uit te lopen naar 13-11, maar de formatie van coach Jose Guimaraes kon de voordelige marge niet vasthouden. Met vier punten op rij eiste Rusland de wereldtitel op en moest Brazilië evenals in 1994 genoegen nemen met het zilver.