OSAKA - De Nederlandse volleybalsters zijn als achtste geëindigd op het wereldkampioenschap in Japan. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor donderdag in Osaka in de strijd om de zevende plaats met 3-0 (25-22 25-16 25-23) van Cuba. De vrouwen van Selinger lieten woensdag de kans liggen bij het WK het beste resultaat ooit te verbeteren. Maar in het met bijna

10.000 Japanners afgeladen Osaka Municipal Central Gymnasium ging Nederland met 3-1 ten onder tegen het gastland. De zevende plek uit 1998 zal voorlopig weer vier jaar als hoogste klassering in de boeken blijven staan.

Nederland blaakte voorafgaand aan het duel met Japan nog van vertrouwen. Maar een te gretig Oranje vergat in een met show omgeven wedstrijd het eigen spel te spelen. In een rommelpot aan het net kwam Nederland er niet aan te pas tegen de behendige Aziatische vrouwen.

Cuba

In Cuba leek Nederland een ideale tegenstander te hebben om het WK toch nog positief te kunnen afsluiten. De vrouwen draaiden in aanloop naar de wereldtitelstrijd immers een goede oefenreeks tegen de drievoudig olympisch kampioen met twee keer een zege.

Maar in de wedstrijd, waarin Oranje voor het eerst dit WK in het Osaka Prefectural Gymnasium moest aantreden, wisten de volleybalsters zich niet van de teleurstellende nederlaag tegen Japan te herstellen. De scherpte en overtuiging ontbraken.

Cuba kon steeds redelijk eenvoudig uitlopen. In de tweede set gaf Selinger de 19-jarige Floortje Meijners op de plek van Manon Flier de kans ervaring op te doen, maar ze kon zich niet onderscheiden. In de derde set kwam Nederland nog wel ruim op voorsprong, maar gaf die uit handen.