AMSTERDAM - Marco van Basten blikte woensdagavond met een tevreden gevoel terug op het gelijke spel van het Nederlands elftal tegen Engeland (1-1). De bondscoach besefte dat het spel van Oranje voor verbetering vatbaar is. Hij benadrukte dat zijn formatie in de ArenA te Amsterdam zonder drie belangrijke spelers acteerde.

"Engeland verscheen hier op volle oorlogssterkte", stelde Van Basten. "Wij speelden zonder Wesley Sneijder, Robin van Persie en Edwin van der Sar. Dat zijn stuk voor stuk hele belangrijke spelers voor ons. Wij zijn geen Brazilië. We hebben geen volle vijver waaruit we maar kunnen blijven vissen. Daarom vind ik niet dat we het slecht hebben gedaan."

Van Basten was uitermate content met het spel van Rafael van der Vaart. De speler van Hamburger SV kreeg een vrije rol op de rechterflank. "Die vulde hij goed in. Van der Vaart heeft weer aangetoond dat hij geweldig kan voetballen. We weten nu dat hij ook deze rol goed kan invullen."

Gelijkmaker

Het was niet toevallig dat uitgerekend Van der Vaart in de 87e minuut voor de gelijkmaker zorgde. De beste speler van het Nederlands elftal profiteerde van de kopkracht van Jan Vennegoor of Hesselink die zojuist was ingevallen. "We wilden niet verliezen. We wilden iets forceren. Daarom brachten we Vennegoor of Hesselink", lichtte Van Basten toe.

De bondscoach vond niet dat Oranje tot de gelijkmaker een kansloze wedstrijd speelde. "Ik vond ons positiespel beter. We hadden het moeilijk, maar dat is logisch wanneer je tegen zo'n sterke tegenstander speelt."

Seedorf

Van Basten was tevreden over Clarence Seedorf. De middenvelder keerde na afwezigheid van dertig maanden terug in Oranje. "Clarence leed soms balverlies maar deed ook goede dingen. We zijn tevreden over Seedorf. Hij heeft zijn rol goed ingevuld."

Van Basten wilde niet zeggen of hij in februari tegen de Russen weer een beroep op Seedorf doet. "We moeten niet op de zaken vooruit lopen. We spelen pas over drie maanden weer een wedstrijd. Er kan dus nog veel gebeuren."

Nistelrooy

De bondscoach wilde ook niet uitwijden over een mogelijke rentree van Ruud van Nistelrooy in Oranje. Hij was ontevreden over de prestatie van Dirk Kuijt als centrumspits. "Kuijt speelde een ongelukkige wedstrijd", aldus Van Basten die de spits van Liverpool voor Huntelaar wisselde. De aanvaller van Ajax kwam eveneens niet tot grootse prestaties.

"Ik weet dat Van Persie een goede centrumspits is", aldus Van Basten. "Hij acteert zelf echter het liefst vanaf de rechterkant.

Ik laat hem graag op zijn favoriete positie spelen. Ik wil alles eerst rustig laten bezinken. We hebben dit jaar veel gevoetbald en alleen van Portugal verloren. Zo slecht zijn we dus niet. Ik zie nog heel veel aanknopingspunten."