RIJSWIJK - De voormalige Nederlandse bondscoaches Leo Beenhakker en Guus Hiddink blijven voorlopig nog wel even 'wijzen in het Oosten'. Zij wonnen woensdagavond in de EK-kwalificatie met respectievelijk Polen en Rusland cruciale wedstrijden op vreemde bodem.

Beenhakker maakte zich aanzienlijk geliefder bij het thuisfront door met zijn team België in Brussel te bedwingen: 0-1. Radoslaw Matusiak maakte de winnende treffer al na twintig minuten. René Vandereycken gaf voor dit belangrijke duel in groep A de voorkeur aan doelman Stijn Stijnen boven Heerenvener Brian Vandenbussche, hoewel die keepte met een gebroken ringvinger.

Thomas Vermaelen (Ajax), Timmy Simons (PSV) en Philippe Léonard (Feyenoord) stonden in de basis. Stein Huysegems verving in de rust Anthony van den Borre.

Finland

Finland won in deze poule met moeite van Armenië. Routinier Mika Nurmela redde zijn ploeg. Hij scoorde al na tien minuten met het hoofd. De Finnen speelden in Helsinki op kunstgras. De doelpuntenmaker deed daar afgelopen seizoen in Almelo bij Heracles ervaring mee op.

Over de ondergrond was veel te doen, maar de UEFA stemde er mee in. Volgens de Europese voetbalbond heeft kunstgras, zeker in de noordelijke landen, de toekomst. "Dit is in elk geval egaal. Dat kon van het veld in Armenië niet worden gezegd", ketste verdediger Hannu Tihinen terug. De uitwedstrijd was in 0-0 geëindigd. Nu voorkwam doelman Jussi Jaaskelainen de gelijkmaker.

Die Mannschaft

Duitsland leverde in groep D de eerste punten in. "Die Mannschaft" kwam in Nicosia tegen Cyprus niet verder dan 1-1. Bondscoach Löw eiste van zijn team de 'precisie van een Zwitsers horloge' maar zat uiteindelijk met een handvol lamgedraaide onderdelen. Met 12 uit 4 2007 in, zat er absoluut niet in.

Aanvoerder Michael Ballack opende de score nog wel. Hij knalde in zijn 75e interland na een kwartier raak. De Duitsers bleven daarna wel beter maar dat leidde dat niet tot veel kansen. De Cyprioten putten daaruit zoveel moed dat Yiannis Okkas nog voor rust iets terugdeed. Zijn rake volley mocht gezien worden. In de tweede helft was het spel niet meer om aan te zien, vooral niet van Duitsland.

Ierland won zoals verwacht van San Marino: 5-0. Davide Simoncini, in eigen doel, Kevin Doyle en Robbie Keane (3) maakten de treffers.

Kroatië

Kroatië nestelde zich in groep E bovenaan door in Tel Aviv met 4-3 van Israël te winnen. De grote held van de Kroaten in het stadion van Ramat Gan heette Eduardo da Silva Alves. Deze 23-jarige ex-Braziliaan scoorde driemaal.

Israël was door Roberto Colautti na acht minuten op voorsprong gekomen. Darijo Srna maakte tien minuten voor rust gelijk uit een strafschop. Daarna was het de beurt aan Eduardo, ook bekend als Dudu. Hij werd ver in de tweede helft even onderbroken door Yossi Benayoun.

De aansluitingstreffer van Colautti, een Italo-Argentijn maar door een huwelijk nu Israëliër, kwam te laat. Door dit resultaat leidt Kroatië in de groep met twee punten voorsprong op Rusland en drie op Engeland, Israël en Macedonië.

Rusland

Rusland deed goede zaken voor de nivellering in deze poule. Het team van Hiddink won in Skopje met 2-0 van Macedonië. Vladimir Bistrov en Andrej Arsjavin maakten de doelpunten al voor rust. De Macedoniërs kwamen amper in de buurt van doelman Igor Akinfejev. "Dit was verreweg de beste wedstrijd van Rusland sinds ik bondscoach ben", zei de nog ongeslagen Hiddink vergenoegd. "Voor rust vielen we voortreffelijk aan. In de tweede helft speelde juist de defensie erg sterk."