AMSTERDAM - In de laatste interland van het jaar zag Marco van Basten woensdagavond lange tijd lijdzaam toe hoe het Nederlands elftal nog steeds tekort komt tegen de grote voetballanden. Dankzij de onverwachte gelijkmaker van uitblinker Rafael van der Vaart in de 87e minuut werden de tekortkomingen van Oranje nog enigszins gecamoufleerd 1-1.

De middenvelder van Hamburger SV voorkwam dat Oranje het jaar afsloot met een derde nederlaag onder het bewind van Van Basten. Het rapport van de bondscoach telt slechts twee grote onvoldoendes, mede omdat Oranje de afgelopen tweeënhalf jaar nauwelijks tegen topploegen acteerde.

Die keren dat dit wel gebeurde, ging het ook vaak fout. Engeland leek het goede voorbeeld van Italië en Portugal te volgen. Van der Vaart voorkwam vlak voor tijd de derde afgang.

De van een blessure herstelde linkspoot kon met zijn doelpunt niet verhullen dat het Nederlands elftal ruim anderhalf jaar voor de start van het EK in Zwitserland en Oostenrijk nog steeds geen aansluiting met de Europese top heeft gevonden. Daarvoor voetbalde Oranje ook tegen Engeland te pover.

Aankopingspunten

In zijn alsmaar voortdurende zoektocht naar een succesvol Oranje vond Van Basten twee nieuwe aanknopingspunten. Clarence Seedorf speelde geen grootse wedstrijd maar onderstreepte wel dat hij absoluut niet in het Nederlands elftal misstaat. Hij liet in ieder geval meer zien dan Nicky Hofs en Theo Janssen in Oranje.

Seedorf was blij met zijn heroptreden in het Nederlands elftal tegen Engeland, 1-1. "Het was niet gemakkelijk", zei de middenvelder van AC Milan, "maar ik ben wel tevreden. Ik heb de warmte weer gevoeld. Na één training met de Oranje-selectie mag ik niet ontevreden zijn."

Doelpuntenmaker Rafael van der Vaart kan zo goed voetballen dat hij zelfs als rechtsbuiten rendeert. De linkspoot mocht van de bondscoach een eigen invulling aan zijn rol op de rechterflank geven. Hij dook regelmatig op achter centrumspits Dirk Kuyt en combineerde soms aardig met Seedorf.

De opbouw van achteruit blijft bij het Nederlands elftal slecht verzorgd. Joris Matijsen en André Ooijer blijven in verdedigend opzicht vaak wel overeind. Ze spelen de middenvelders en aanvallers niet goed genoeg in. Mede daardoor kon de Engelse defensie zich vaak in alle rust op een Nederlandse aanval voorbereiden.

Voorsprong

Tot grote vreugde van Steve McClaren kwam Engeland in de 37e minuut op voorsprong. Wayne Rooney schatte een voorzet van ploeggenoot Joe Cole beter in dan de Nederlandse verdedigers en liet doelman Henk Timmer kansloos: 0-1. Het doelpunt van Engeland was een passende beloning voor het overwicht dat de Britten een groot deel van de wedstrijd koesterden.

McClaren was gebaat bij een goed resultaat tegen Oranje. De bondscoach kreeg de afgelopen maanden na slechte resultaten tegen Macedonië (0-0) en Kroatië (0-2) veel kritiek van de Britse pers.

Als geroepen

Voor hem kwam een zege op het Nederlands elftal als geroepen. Van der Vaart besliste in de 87e minuut echter anders. De speler van Hamburger SV deed wat Kuyt zou graag wilde doen: scoren. Kuyt mocht het tegen de Engelsen eindelijk als centrumspits proberen.

De speler van Liverpool kon net als zijn latere vervanger Klaas-Jan Huntelaar niet voorkomen dat de naam van Ruud van Nistelrooy weer in de ArenA viel. "Waar is Van Nistelrooy?", vroegen de zingende Nederlandse supporters zich af.

Oranje speelt de eerstvolgende interland in februari van het volgende kalenderjaar. Wesley Sneijder en Robin van Persie zijn tegen de Russen waarschijnlijk weer van de partij. Seedorf en Van Nistelrooy moeten geduldig afwachten of Van Basten hen kan gebruiken.

Van Basten

Marco van Basten was gematigd tevreden over de wedstrijd. "Op zich hebben we het redelijk gedaan", zei hij, "Engeland kwam op volle oorlogssterkte en wij misten een paar spelers als Van der Sar, Van Persie en Sneijder. De anderen hebben hun gemis goed opgevangen."

Van Basten vond dat Oranje, zeker in de eerste helft, moeite had met de opbouw. "Emanuelson stond veel vrij, maar hij werd weinig gebruikt. In de tweede helft hebben we wel goede kansen gecreëerd, zeker in de laatste fase."

Over Seedorf was Van Basten tevreden. "Clarence heeft zijn taken goed uitgevoerd. Hij leed wel eens balverlies, maar had ook sterke momenten. Wij waren wel tevreden over hem. Of hij er de volgende keer bij is, kan ik niet zeggen. Het duel tegen Rusland is nog ver weg. Van der Vaart speelde uitstekend."