AARHUS - Het Nederlands vrouwenhandbalteam heeft ook zijn tweede wedstrijd bij het toernooi om de World Cup in het Deense Aarhus verloren. Op het nipte verlies van dinsdag tegen Oekraïne (24-25) volgde woensdag een ruime nederlaag tegen Rusland. De wereldkampioen won met 41-32 van de nummer vijf van de wereld.

De eerste deelname aan het prestigieuze achtlandentoernooi valt Oranje niet mee. De knullige nederlaag tegen Oekraïne kwam hard aan en bondscoach Sjors Röttger moest dinsdagavond stevig op de gedemoraliseerde meiden inpraten. Er staat wat hem betreft prestige op het spel voor de nummer vijf van het afgelopen WK.

Met een gehavende ploeg trad Nederland aan tegen de Rusland, dat wel in zijn sterkste opstelling begon. Door blessures van de geroutineerde Saskia Mulder, Joyce Hilster en Andrea Groot moest Röttger een beroep doen op jonge en onervaren invalsters.

Stunt

Oranje begon verrassend goed tegen de Russinnen en leidde na een kwartier met 13-9. "Je hoopt dan op een stunt, maar je weet ook dat je het niet zult volhouden tegen zo'n sterke tegenstander. Ik kon mijn aanjagers Diane Lamein en Irina Pusic onmogelijk de hele tijd laten staan", aldus de bondscoach.

Bij rust was Rusland al gepasseerd en stond het 16-20. Na rust was de wereldkampioen een klasse beter en kon Nederland weinig anders dan het verschil zo klein mogelijk houden. "En dat is wel gelukt", vond Röttger. "We scoorden 32 keer en dat is goed. Ik zag bovendien de doorbraak van Arjenne Paap op de cirkel - ze maakte acht doelpunten - en Miranda Robben speelde uitstekend. Voor mij het bewijs dat de investeringen in de jeugd terecht zijn".

Nederland speelt donderdag zijn derde wedstrijd tegen Brazilië. "We gaan er vol tegenaan. Ik zag gelukkig na Rusland weer een glimlach op de gezichten."