UTRECHT - De sterkste marathonschaatsers hadden de afgelopen jaren als beroep spruitjeskweker, boomchirurg, bouwvakker, rietdekker, rijwielhersteller, postbode of boer. In dat rijtje past ook de achtergrond van Cedric Michaud. De zoon van een Franse aannemer geselde net als vorig seizoen het complete peloton tijdens de Greenery-zesdaagse.

In Utrecht finishte Michaud zondag in de afsluitende wedstrijd als tiende en verzilverde daarmee met gemak de eindzege. Jan Maarten Heideman moest met 42 punten achterstand genoegen nemen met de tweede plaats. De dagzege ging naar Peter Baars, die in de finale met succes uit een kopgroep van negen man ontsnapte.

Na afloop maakten de gerenommeerde marathonrijders een diepe kniebuiging voor Michaud. "Onvoorstelbaar, wat is die vent sterk. Hij moet me maar eens schaatsles geven", verzuchtte tweevoudig KNSB-cup winnaar Heideman. "Het is een echte Fransman. Hij doet het met de Franse slag. Snel en effectief", lachte Michaud's ploeggenoot Erik Hulzebosch.

Elfstedenwinnaar Henk Angenent gaf Michaud ook al een groot compliment. "Als hij deze vorm weet te behouden, wint hij alles dit seizoen. Ja, zelfs de Elfstedentocht, als die komt."

Pijnlijke spieren

Het marathoncircus trok zes dagen lang dwars door Nederland, in totaal 240 kilometer op kunstijs afleggend. Daarnaast volbrachten de ijzeren kerels ook nog eens 110 kilometer op natuurijs. "Het beste is er nu wel aardig vanaf", stelde Michaud zijn concurrenten gerust. "Ik voel overal pijnlijke spieren in mijn lijf. Misschien komt dat ook wel door een zekere vorm van berusting. De zesdaagse hebben we achter de rug en ook met het natuurijs is het nu gebeurd. Als het door was blijven vriezen, had ik zonder problemen nog wel een maand door kunnen schaatsen. Dan stel je je daar op in."

Michaud sloeg zijn slag in het eerste deel van de zesdaagse. Hij won drie wedstrijden op rij en in de overige races werd hij elfde, derde en tiende. De Nefit-rijder voelt zich het meest op zijn gemak in de schaduw van het succes. Bescheidenheid kenmerkt de rossige vedette uit Nantes, die zelden kwaad wordt.

Maar vrijdag ontplofte de Fransman bijkans. Hij had zich twee dagen eerder niet gemeld bij een vrijwillige dopingtest van de KNSB en daardoor kwam hij ongewild op het verdachtenbankje te zitten.

Bloedtest

"Ik was niet op de hoogte van die bloedtest. De schaatsbond heeft me daar niet over geïnformeerd. Dat neem ik de bond erg kwalijk. Ze hadden iedere rijder persoonlijk moeten benaderen en dan hadden we dit akelige misverstand niet gehad. Natuurlijk ben ik bereid om alsnog bloed af te staan. Ik ben slechts een arme marathonschaatser die geen miljonair wordt van zijn sport en daarom is het hele peloton 'schoon'. Daar ben ik van overtuigd", zei Michaud.

De voorzitter van de marathonsectie, Heinze Bakker, liet in Utrecht weten dat Michaud zich de komende week alsnog kan laten testen. "Ook de andere 42 spijtoptanten krijgen die kans", aldus Bakker.

De wedstrijd in Utrecht was geen boeiende. De rijders reden op hun reserves. Twee groepjes wisten in de begin- en slotfase het peloton te dubbelen. In de finale ontsnapte Peter Baars uit de kopgroep van negen man en reed solo naar de eindstreep. Baars won eerder dit seizoen een marathon in Eindhoven. "Ik rijd beter dan voorgaande jaren. In ben minder gaan werken en meer gaan trainen. Dat werpt nu zijn vruchten af."