OSAKA - De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag het eerste duel in de strijd om de vijfde tot achtste plaats verloren van Japan. Het gastland van het wereldkampioenschap was met 3-1 (25-21 25-27 25-21 25-21) te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger.

Door de nederlaag is Oranje er niet in geslaagd het beste resultaat ooit op een wereldtitelstrijd te verbeteren. Nederland speelt donderdag om de zevende plaats tegen Cuba. Deze positie is sinds 1998 de beste klassering van Oranje op een WK.

Gillen

De Nederlandse speelsters moesten in het begin van de wedstrijd zichtbaar wennen in het met gillende Japanners gevulde Osaka Municipal Central Gymnasium. Tot grote vreugde van het thuispubliek keek Oranje al snel tegen een 0-4-achterstand aan. Maar de vrouwen van Selinger vochten zich terug en kwamen met 17-16 voor het eerst op voorsprong. In de slotfase stuitten aanvalsters Chaïne Staelens en Manon Flier echter op het Japanse blok en kon het gastland de eerste set pakken.

In het tweede bedrijf leek Nederland de set vanaf het begin onder controle te nemen. Maar Japan kwam mede door een onterecht uitgegeven ace van Ingrid Visser terug tot 23-23. Op het derde setpunt trok Oranje de winst toch naar zich toe.

Na de speciaal voor de Japanse televisie ingelaste pauze van tien minuten ging het in de derde set lange tijd gelijk op, maar na een rommelige fase van Nederlandse kant was de set opnieuw voor Japan. In het vierde bedrijf lukte het Oranje tegen de sterk verdedigende Japanse vrouwen niet meer er een vijfde en beslissende set uit te slepen.