AMSTERDAM - Met de vorm van een kampioen heeft PSV zondagmiddag Ajax verslagen. In de swingende topper hadden de Eindhovenaren vanaf het begin de regie in handen. Het overwicht leidde tot een verdiende zege, 4-2.

Opvallend is het moment waarop PSV in goede doen raakte. Het gebeurde na het wegvallen van de topspelers, Van Bommel en Hofland. Coach Hiddink constateerde tevreden dat er "kennelijk nog rek zit" in bepaalde andere jongens.

Na de mislukte internationale campagne oordeelde de trainer hard over de kracht van de selectie. "Bewust heb ik mensen onder druk gezet", verklaarde hij zondag in de Arena. "Daar zijn ze aardig uitgekomen. Zoiets doet me goed."

Nieuwelingen

Twee nieuwelingen domineerden in de semi-klassieker, die uitgroeide tot een prachtige confrontatie. Dat waren de dartelende linkerspits Robben (van FC Groningen) en de zwoegende middenvelder Van der Schaaf (Vitesse). Een aanvankelijk door Hiddink op de achtergrond gehouden spits, Vennegoor of Hesselink, bepaalde met twee treffers in de slotfase het verschil.

Leandro

Aanvankelijk werd Leandro verkozen als aangever van Kezman, de Joegoslaaf die ook in Amsterdam weer zijn doelpunt meepikte. Na de blessure van de Braziliaan werd Bruggink doorgeschoven. Pas in derde instantie verscheen aan het front Vennegoor, vorig seizoen als debutant onder Gerets toch een van de topschutters van de eredivisie.

Bruggink

De oud-Twentenaar lijkt zijn kans te pakken. In de Arena won hij alle duels, die zich voor een groot deel in de lucht afspeelden. Hij bereidde op die manier de eerste treffer van Robben voor. Bij -2 forceerde Vennegoor of Hesselink de beslissing, door een fout van Ajax' jeugdige doelman Stekelenburg af te straffen. De 4-2 kwam in de rebound, nadat de ingevallen Lucius de paal had geraakt.

Ibrahimovic

Eerder in de wedstrijd leek Ajax tot twee keer toe de problemen te overwinnen. Door Ibrahimovic werd de eerste achterstand weggewerkt, door Van der Meyde de tweede. "Na de derde tegentreffer hadden we niet meer de kracht nog eens terug te komen", verklaarde Koeman. Zo kreeg de eerste nederlaag van de Amsterdammers dit seizoen in de competitie gestalte.

Naast PSV miste ook Ajax zijn beste spelers. Van der Vaart, doorgaans in moeilijke tijden de redder in nood, was te geblesseerd om te spelen. Chivu, ogenschijnlijk hersteld, begon wel aan de klus. De Roemeense leider in de verdediging viel al na 8 minuten uit, na één keer flink te hebben aangezet. Wegens tegenvallend spel haalde de trainer nog voor de rust ook knoeiende Maxwell van het veld. Hij gaf toe aan de roep van het publiek om Witschge. Deze wissel gaf geen beslissende wending.

PSV, dat een week eerder ook al met overtuiging won bij FC Utrecht, was moeilijk af te stoppen. Steeds als Ajax terug leek in de wedstrijd sloegen de Eindhovenaren opnieuw toe. "Ze waren agressiever en wonnen de meeste duels", zei Koeman. Die gegevens bepaalden het verschil in de wedstrijd.

Midweeks speelde Ajax nog in de Champions League tegen AS Roma. Met succes. Koeman bracht die inspanning niet ter sprake, toen hij zocht naar een verklaring van de nederlaag. Feit blijft wel dat PSV zich nadrukkelijk op de ontmoeting kon concentreren. De Eindhovenaren zijn inmiddels al enige tijd "verlost" van internationale verplichtingen, na teleurstellende prestaties op het miljoenenbal van de kampioenen.

Hiddink

"Waarschijnlijk hebben we geleerd van de nederlagen op dat niveau", zei Hiddink. Hij refereerde daarmee aan de "lesjes in effectiviteit", die zijn elftal kreeg in eigen omgeving van Arsenal en Dortmund. "De fouten van toen maken we nu niet meer en dat biedt perspectief. We hebben weer een stapje gemaakt en daar mogen we trots op zijn. Misschien moet ik straks mijn evaluatie iets bijstellen en kunnen wat meer jongens de toets der kritiek doorstaan."