SHANGHAI - Roger Federer is de eerste tennisser in de geschiedenis die in één seizoen meer dan 7 miljoen dollar prijzengeld heeft gewonnen. De Zwitser moest er dinsdag in Shanghai, waar de Masters Cup op het spel staat, wel hard voor werken. Tegen Andy Roddick overleefde de favoriet drie matchpoints op weg naar de miraculeuze ontsnapping.

De Amerikaan was dicht bij een sensatie. Na winst in de eerste set (6-4) kreeg hij in de tweede genoeg kansen de beslissing te forceren. Roddick slaagde niet, tot zijn grote frustratie. In de tiebreak kwam hij drie punten voor, toch ging het nog mis: 8-10.

"Toen hij op 4-1 kwam en ook nog mocht serveren, dacht ik: Nou ja, ik heb waarschijnlijk mijn dag niet. Ik speel niet geweldig en krijg geen enkele kans. Dus dit is het wel", bekende Federer naderhand. Van opgave wilde het ijskonijn uit Basel uiteraard niet weten, dus koos hij voor de tactiek van aanklampen.

"Ik hield mezelf voor dat ik hem misschien zenuwachtig kon maken door zo lang mogelijk stand te houden. Dat gebeurde. Ik weet niet of hij nerveus werd of dat het dubbeltje op het einde gewoon mijn kant op rolde. Feit was dat het erg 'close' was. Ik heb geluk gehad."

Verdiensten

De 25-jarige Federer staat nu op de rand van de halve finale met zijn tweede zege. Met de overwinning schroefde hij zijn verdiensten in dit wereldkampioenschap van de proftennissersbond ATP op tot 310.000 dollar. De teller van de Zwitser staat in 2006 nu al op 7.133.885 miljoen dollar. Geen speler streek ooit meer op. Pete Sampras was sinds 1997 met 6.498.311 miljoen recordhouder. Vorig jaar kwam Federer anderhalve ton te kort. Als hij de Masters Cup wint, wijst de kassa bij het sluiten van de markt 8.343.885 aan.

Zwoegen

Roddick kon zich na afloop van het duel met de aanstaande man van 8 miljoen wel voor het hoofd slaan. Bijna 2,5 uur zwoegen, heel lang domineren en toch met lege handen staan. De Amerikaan redde zich eruit door te zeggen dat de verbetering van zijn spel hem wel over de ergste teleurstelling zal heen helpen. "De progressie die ik de afgelopen vier, vijf maanden heb gemaakt, zorgen ervoor dat ik elke keer sterker de baan op stap.

Natuurlijk is het hard zo te verliezen, maar als je bedenkt waar ik afgelopen zomer was... Ik speelde nu goed genoeg om te kunnen winnen. Twee sets was ik de betere. Laten we dat niet vergeten", zei Roddick, die tegenwoordig wordt bijgestaan door zijn fameuze landgenoot Jimmy Connors.

Nalbandian

Titelverdediger David Nalbandian werd uitgeschakeld. Ivan Ljubicic was daarvoor verantwoordelijk. Ook het tweede duel van de dag in de rode groep was langdurig en enerverend. De Kroaat redde het op vergelijkbare wijze als Federer, zijn laatste opponent in de voorronde: 7-5 6-7 (9-7) 7-5.