ROTTERDAM - Feyenoord had zondagmiddag in AZ de ideale tegenstander om aan het zelfvertrouwen te werken (6-1). De Rotterdammers beslisten het duel al voor rust via Ono, Van Hooijdonk en Pardo. In de tweede helft ging de ploeg door met treffers van opnieuw Van Hooijdonk en Ono. Invaller Bombarda pikte eveneens zijn doelpuntje mee. Perez maakte halverwege nog 4-1.

Geheel tegen zijn gewoonte in wijzigde trainer Bert van Marwijk zijn ploeg op vier plaatsen. Sebastian Pardo en Bonaventure Kalou, de laatste maanden veelal veroordeeld tot de bank, mochten het op de vleugels proberen.

Brett Emerton moest weer als rechtsback dienst doen en centraal verdediger Patrick Paauwe verhuisde naar de meest linkse positie in de defensie. "Er moest iets gebeuren", vond Van Marwijk. "Ik wilde rust in de ploeg. Daarnaast moest de linkerkant weer gaan functioneren."

Mede dankzij het slecht functionerende AZ pakten de wijzigingen van de de laatste weken zo bekritiseerde oefenmeester van Feyenoord goed uit. Pardo groeide uit tot beste man aan Rotterdamse zijde. Kalou liet vooral in de eerste helft zien dat hij het best als rechtsbuiten uit de voeten kan.

Van Hooijdonk

Het eenzijdige duel werd binnen een half uur beslist. Shinji Ono opende al in de tweede minuut de score. Pierre van Hooijdonk (18e minuut) en Pardo (27e) vergrootten de marge tot drie. Van Hooijdonk (62e), Ono (85e) en invaller Bombarda (90e) zorgden na rust voor de grootste overwinning van het seizoen. Bij een achterstand van 4-0 deed Kenneth Perez (69e) namens AZ iets terug. "Een schandalige en collectieve wanprestatie", was het korte commentaar van trainer Co Adriaanse na afloop.

Tevreden

De ruime zege stemde de 40.000 aanwezige supporters van Feyenoord tevreden. Ze beloonden hun favorieten met applaus en vouwden de meegenomen spandoeken op. Voor aanvang van het duel bedekte een deel van de aanhang de reclameborden met teksten als "Werken voor ons geld" en "Laat ons niet vallen."

Van Hooijdonk ergerde zich aan de houding van de achterban. "Dit werkt echt niet bevorderend", aldus de spits. "De mindere prestaties hebben niet alleen te maken met onze mentaliteit. Dat is te makkelijk geredeneerd."

De Nooijer

De Brabander vroeg vorige week na afloop van de nederlaag bij Heerenveen om een signaal van de clubleiding. Hij hoopt het teken in de winterstop te krijgen. Als het aan Van Hooijdonk ligt, blijft het niet bij de komst van Gérard de Nooijer.

De topscorer van Feyenoord praat in de winterstop ook met de clubleiding over zijn toekomst. "Mijn contract loopt aan het einde van het seizoen af. Ondanks allerlei berichten heb ik nog niets van Barcelona gehoord. Ik heb het best naar mijn zin bij Feyenoord, maar er mogen ook wel enkele dingen veranderen."

Heerenveen

Heerenveen verzuimde in het Abe Lenstra Stadion te winnen van FC Utrecht: 2-2. De Friezen misten in de eerste helft te veel kansen, alleen De Jong passeerde doelman Wapenaar. In de beginfase na rust kwamen de Utrechtenaren sterk terug. Kuyt zette zijn ploeg op voorsprong, de 2-1 via een strafschop. De vreugde was maar van korte duur, want Denneboom maakte meteen 2-2.