OSAKA - De Nederlandse volleybalsters wacht woensdag in het duel met Japan niet alleen de strijd met de tegenstandsters aan de andere kant van het net. De vrouwen van bondscoach Avital Selinger moeten zich in de voorlaatste wedstrijd van het wereldkampioenschap in het Osaka Municipal Central Gymnasium ook zien te wapenen tegen bijna 10.000 uitzinnige fans, een speciaal voor de televisie ingelaste pauze en partijdige scheidsrechters.

"Het is te gek voor woorden dat we na twee sets voor tien minuten naar de kleedkamer moeten en dan een optreden van de Japanse André Hazes voorgeschoteld krijgen", mopperde Selinger dinsdag in de aanloop naar de eerste wedstrijd om de plaatsen vijf tot en met acht. "De macht van het geld en de televisie, met kijkers in meer dan twee miljoen huishoudens in alleen al de regio van Tokio, is een groot probleem voor onze sport. Maar de speelsters zullen zich hier op moeten instellen."

Entertainment

Dankzij de grote populariteit van het vrouwenvolleybal in Japan heeft het gastland deze privileges kunnen afdwingen. Rondom en tijdens de wedstrijden is alle ruimte ingelast voor show en entertainment en alle mogelijke middelen worden aangegrepen om de thuisploeg te laten winnen. "Het volleybal wordt hier heel anders beleefd dan in Europa", aldus Selinger, die zelf als clubcoach zeven jaar werkte in het Aziatische land.

"Het draait hier om eergevoel. Het is daarom een blamage van de eerste orde als het team verliest. Soms staan ze met al die hoge verwachtingen los van de realiteit. Voor dit WK werd een medaille verwacht, want ze denken: wij zijn het volleybal. Maar al dat positivisme is ook hun kracht. Na een nederlaag worden de fans op de tribune nog meer bezeten in een poging het team de volgende wedstrijd te laten winnen."

Door zijn jaren in Japan kent het Japanse spelletje weinig geheimen voor Selinger. Met Oyama Shuka en Ochiai Mari heeft de nationale ploeg twee van zijn oud-speelsters in de gelederen.

De coach kan bovendien te rade gaan bij zijn in Osaka als toeschouwer aanwezige vader Arie. De voormalige trainer van de Nederlandse mannen werkte lange tijd in het Aziatische land en won dit seizoen met zijn club Red Wings de nationale titel.

De nu van borstkanker herstellende international Francien Huurman was bij zijn ploeg een van de sterspeelsters. Zij is meegereisd naar het WK om voor het Nederlandse team hand- en spandiensten te verlenen. Ook zij kan Selinger van de nodige informatie voorzien. Daarnaast heeft Avital Selinger in Hiroaki Sato een assistent-trainer uit Japan. De twee werkten in Azië vijf jaar samen.

Deze overvloed aan kennis ziet Selinger voor woensdag niet echt als voordeel voor Oranje. "Zolang de speelsters het niet weten, hebben we er niet veel aan. De Japanners hebben geen eenvoudig spelletje. De wedstrijd van China was wat dat betreft een goede training, maar het zal geen makkelijk duel worden. Zeker ook door de grotere machten waarmee we te maken zullen krijgen. Maar als het ons lukt in de aanval zo veel mogelijk variatie te zoeken, hebben we wel een kans."