ARNHEM - De Zuid-Afrikaanse hordenloper Ockert Cilliers wil zo snel mogelijk voor Nederland uitkomen. De 25-jarige atleet trouwt binnenkort met atlete Juanee Pekelharing, die in bezit is van zowel de Zuid-Afrikaanse als de Nederlandse nationaliteit en lid is van atletiekclub Prins Hendrik.

Cilliers heeft inmiddels al met vertegenwoordigers van de KNAU overleg gevoerd. Een woordvoerder van de KNAU bevestigde dit maandag.

Formeel is de overgang van de specialist op de 400 meter horden, die in Nederland betere mogelijkheden ziet de Olympische Spelen te halen, nog niet in werking gezet.

IAAF

Zowel de Zuid-Afrikaanse als de Nederlandse atletiekbond zijn echter wel akkoord met het plan van Cilliers. De aanvraag moet nog naar de internationale atletiekfederatie IAAF worden gestuurd.

Cilliers heeft een persoonlijk record van 48,02 seconden op de 400 meter horden. Het Nederlands record staat al sinds 1979 met 48,44 seconden op naam van Harry Schulting. Cilliers maakte vorig jaar op de WK in Helsinki deel uit van de Zuid-Afrikaanse ploeg op de 4 x 400 meter. Die formatie kwam overigens niet door de series heen.

Peking

Of Peking in 2008 bij een landenwissel voor Cilliers tot de mogelijkheden behoort, valt op dit moment niet te zeggen. "Daar zal straks de IAAF een beslissing over moeten nemen", reageert topsportcoördinator Peter Verlooy van de KNAU op de zaak. "Het is afhankelijk van tal van zaken."

De KNAU verwacht dat de overstap van Cilliers geen problemen zal opleveren. De atletiekunie werkte dit jaar zelf mee aan een snelle overgang van Lieja Tunks-Koeman, de kogelstootster die voor Canada wilde uitkomen. "Er is vanuit Zuid-Afrika en ook in Nederland geen belemmering voor Cilliers om van land te wisselen", aldus Verlooy.