HEERENVEEN - De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen, zegt Jan Bos altijd wanneer de eerste prijzen van het seizoen worden vergeven. Waarmee de Hierdenaar wil duidelijk maken dat pas vanaf januari Europese en wereldtitels worden verdeeld.

De Nederlandse successen tijdens de eerste wereldbekerontmoeting in Heerenveen, afgelopen weekeinde, zijn dan ook geen graadmeter.

Bergdorpjes

Om de grenzen van hun fysieke mogelijkheden te verleggen, werkten de Nederlandse schaatstoppers deze zomer in Italiaanse bergdorpjes keihard aan hun conditie. Terwijl de oranje-vedetten voor de zoveelste keer een steil heuveltje opsprintten, genoten hun buitenlandse rivalen van de geneugten van het leven.

Chad Hedrick sloeg een balletje op de golfbaan, Cindy Klassen bracht zoveel mogelijk tijd met haar familie door en Shani Davis richtte zich puur op het shorttracken.

Kilootjes

De concurrenten van Ireen Wüst en Sven Kramer hadden één ding gemeen; na de Winterspelen van Turijn wilden ze even niet meer denken aan langebaanschaatsen. "Ik heb me alleen beziggehouden met shorttrack", sprak Davis met droge ogen, nadat hij de 1000 meter had gewonnen.

"Pas sinds twee weken train ik op een 400-meterbaan." Zijn landgenoot Hedrick erkende nog wat kilootjes te zwaar zijn, nadat hij na 'Turijn' vijf maanden lang vakantie had gevierd. En Klassen en Clara Hughes? Die kwamen niet eens naar Heerenveen.

Met die wetenschap in het achterhoofd zetten de meeste Nederlandse rijders de successen in Thialf dan ook in perspectief.

Hosanna

De afgelopen dagen waren er weinig hosanna-geluiden te horen. "Je moet je niet rijker rekenen, dan je bent", zei TVM-coach Gerard Kemkers, die de WB-races geen graadmeter wil noemen. "We kijken met een heldere blik naar de resultaten. Wetende dat de meeste buitenlanders nog niet op topniveau schaatsen."

Ouverture

Vorig seizoen wist geen enkele Nederlander een wereldbekerklassement te winnen. Bij de vrouwen domineerden Canadese en Duitse rijdsters, terwijl bij de mannen de meeste prijzen naar Chad Hedrick en Shani Davis gingen. Bij de WB-ouverture in Heerenveen pakte de oranje-brigade plots elf medailles, waaronder drie gouden (Kramer, Wennemars en Groenewold).

Maar die grote oogst hoeft geen opmaat te zijn voor een uiterst succesvol schaatsjaar.

Natuurlijk, zowel de buitenlanders als Nederlanders willen pas vanaf het nieuwe kalenderjaar pieken. Maar de KNSB-afvaardiging is welhaast verplicht om toch een aanvaardbaar niveau te laten zien.

Sponsor

Waar Hedrick zich zonder problemen kan afmelden voor de vijf kilometer (om zichzelf een afgang te besparen), moeten de Nederlanders voor de ereplaatsen meerijden. "Dat ben je aan je sponsor verplicht", legde NOS-commentator en ex-schaatser Martin Hersman uit.

Piekje

Daarnaast is de concurrentie in eigen land ook zo groot, dat je al in het begin van het seizoen een 'piekje' moet hebben. "Bij de NK afstanden is het belangrijk om je te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden", verduidelijkte Hersman.

"Anders wordt het moeilijk om je alsnog te plaatsen voor de WK allround of WK afstanden. Dan ben je afhankelijk van een skate-off. De meeste toppers, zoals Kramer, durven daar niet op te gokken."

Tegenstand

En schaatsers als Klassen of Hedrick? Die ondervinden in eigen land zo weinig tegenstand dat ze zelfs na een lange avond stappen zich moeiteloos kwalificeren voor de grote toernooien.

En zo werden in Heerenveen alleen nog maar pannenkoeken uitgedeeld. Al kunnen die wel heerlijk smaken. "Deze overwinning gaat gewoon in de boeken, hoor", sprak Groenewold na haar fraaie zege op de 3000 meter. "Mensen die er niet zijn, kan je ook niet verslaan."