TILBURG - De gemeente Tilburg gaat een rekening van ruim een ton euro voor extra politie-inzet indienen bij Feyenoord. Dat heeft burgemeester Ruud Vreeman zondag laten weten na de competitiewedstrijd van Willem II tegen de Rotterdamse ploeg (3-5).

Feyenoord wilde om uiteenlopende redenen niet meewerken aan een zogenaamde buscombiregeling. Met zo'n systeem kunnen alleen supporters van de bezoekende club het stadion binnenkomen, die met de georganiseerde busreis naar de wedstrijd zijn gekomen.

"Het bestuur van Feyenoord heeft wanbeleid gevoerd", sprak Vreeman harde taal. "Ze hebben een beetje meegedeind op de sentimenten bij de eigen aanhang. Daar zijn ze volgens mij een beetje bang voor. Het bestuur heeft geen ruggegraat. Het is een slappe hap. Bij Feyenoord wilden ze de openbare orde in Tilburg eventjes regelen. Dat lijkt me geen juiste optie. Dan wordt het een zooitje."

Gênant

Feyenoord reageerde zondagavond verbaasd op de woorden van Vreeman. ,,Dit is eigenlijk een beetje gênant'', aldus Feyenoord-directeur Chris Woerts. "De feiten spreken voor zich en op basis daarvan had hij tot een oordeel moeten komen. Niet op basis van aannames. Ik schaar zijn uitlatingen onder het kopje holle verkiezingsretoriek en dat zullen we de heer Vreeman maandag nog eens per brief uitleggen.''

Autocombi

De afgelopen jaren reisden de fans van Feyenoord met een autocombi naar Tilburg. De Rotterdamse supporters konden hun voertuig dan op aangewezen plaatsen in de stad parkeren en daarna gezamenlijk naar het stadion gaan. Door enkele problemen vorig jaar voerde Vreeman vorige maand tot ergernis van Feyenoord opnieuw de buscombi in voor de uitwedstrijd.

Het Rotterdamse bestuur liet daarop na overleg met de eigen fans afgelopen week weten daaraan niet te willen meewerken. Wel liet Feyenoord als ludiek protest een bus met één supporter onder politiebegeleiding naar Tilburg rijden. Officieel was de Rotterdamse club dus met één fan in het stadion vertegenwoordigd, hoewel bij de vijf treffers van Feyenoord in diverse vakken volop werd gejuicht. Het duel verliep zowel binnen als buiten het stadion zonder grote incidenten onder het publiek.

Driehoek

De lokale driehoek in Tilburg (burgemeester, politie, justitie) zette zondag 350 agenten in om de orde te handhaven rond het stadion en in de stad. Normaal zijn ongeveer 150 agenten actief rond de thuiswedstrijd van Willem II. De grote politiemacht voorkwam dat fans van Feyenoord op illegale wijze het stadion binnenkwamen en dat er op andere plaatsen rellen uitbraken.

Bij wegversperringen werden 86 fans van Feyenoord teruggestuurd die met de auto naar Tilburg waren gereden. De politie verrichtte twee aanhoudingen. Als zogenaamde bijvangst werd in een Poolse auto een wapen gevonden.

Vreeman hekelde zondag na afloop van de wedstrijd ook de rol van de KNVB. "De voetbalbond heeft zich zeer afwachtend opgesteld. De KNVB was van mening dat de clubs en de stad het probleem zelf moesten oplossen. Dat vind ik pertinent onjuist. De KNVB had haar verantwoording moeten nemen en met sancties moeten komen tegen Feyenoord. Want het mag niet zo zijn dat uitspelende clubs gaan bepalen hoe er naar het stadion wordt gereisd. Daarover zijn binnen de KNVB afspraken gemaakt. Die zijn echter niet nagekomen."