BREDA/DOETINCHEM/ROTTERDAM/ZWOLLE - De Graafschap en Willem II hebben zaterdagavond gelijkgespeeld. Het duel werd in de 78e minuut ruim tien minuten stilgelegd. FC Zwolle en NEC eindigden gelijk, net als Excelsior en Twente, maar die maakten er tenminste nog een levendige wedstrijd van (2-2).

NAC - RKC

NAC won zaterdag voor het eerst in vijf jaar weerop eigen veld van RKC Waalwijk, dankzij een doelpunt van clubtopscorer Orlando Engelaar. De 1-0-zege zorgde voor euforie op de tribunes bij de door financiële zorgen geplaagde club.

Met de drie punten kreeg NAC overigens te veel. RKC begon sterker en was na rust de betere ploeg. Het schortte de Waalwijkse ploeg aan doortastendheid. Invaller Fuchs had in de 55e minuut minstens voor 1-1 moeten zorgen na een blunder van NAC-doelman Babos.

"Dat was in een fase waarin wij nadrukkelijk domineerden. Fuchs moest scoren, maar deed dat niet. Verder werden er niet zoveel kansen door ons gecreëerd. Dat was het probleem vanavond. De beslissende pass was matig, of kwam niet", vond RKC-trainer Jol.

Hij relativeerde de nipte nederlaag. "Vorig jaar verdienden we hier niets, maar wonnen wel. Nu was NAC de gelukkige. Zo gaat dat in voetbal."

Ongeregeldheden in Doetinchem

Op de Vijverberg van Doetinchem resulteerde de wedstrijd tussen De Graafschap en Willem II in een 1-1 gelijkspel. De wedstrijd werd stilgelegd omdat de Tilburgse doelman De Vlieger werd vanuit een vak met Graafschap-fans bekogeld. Ook ontplofte er vuurwerk in het strafschopgebied.

Voor en na de incidenten werd een speler van Willem II uit het veld gestuurd. Eerst verdween Sjoekov, later Quinn, beiden wegens het hardhandig aanpakken van een tegenstander zonder dat de bal in de buurt was. Ook de Tilburgse trainer Wotte moest verdwijnen, wegens commentaar op de leiding.

Willem II kwam al na 35 seconden op voorsprong, door een doelpunt van Van der Gun. Een kwartier voor tijd maakte Zafarin, de vervanger van de geschorste Van Vossen, 1-1. Dat gebeurde in een fase dat Willem II nog tien man op het veld had.

De toeschouwers was via de omroepster te verstaan gegeven dat bij herhaling van de incidenten de ontmoeting definitief zou worden gestaakt.

Excelsior en FC Twente in evenwicht

Excelsior heeft aan het duel met FC Twente een punt overgehouden. In een hectische slotfase, waarin de Enschedeërs opnieuw de leiding namen en Cairo met een rode kaart werd heengestuurd, kwam Excelsior in blessuretijd alsnog op gelijke hoogte: 2-2.

Turbulent einde

Het was een turbulent einde van een matige wedstrijd op Woudestein, waar Vandereycken na afloop van een ontgoocheling sprak. "Ik hou er gemengde gevoelens aan over," zei de Belg, "als je zo kort voor tijd alsnog de zege uit handen geeft." Al moest de trainer van FC Twente beamen dat het gelijke spel verdiend was voor Excelsior.

Nadat Cairo de score al na zeven minuten had geopend, zorgde Boutahar na 26 minuten voor de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd scoorde de zojuist ingevallen Cavens 1-2. Excelsior-verdediger Olfers schoot vlak voor tijd de verdiende gelijkmaker in. Cairo kreeg in de 85ste minuut de rode kaart van scheidsrechter Luinge.

NEC - FC Zwolle stelde niets voor

NEC heeft FC Zwolle aan een winstpunt geholpen door een handvol opgelegde kansen te missen. Dat gebeurde in een duel dat niets voorstelde, 0-0. Het veld in Zwolle was zeer moeilijk bespeelbaar, wat als excuus mocht gelden.

Voor de thuisclub betekende dit het tweede winstpunt in zeven duels. Coach Peter Boeve zag er een keerpunt in na een moeilijke periode. Zijn collega Johan Neeskens mopperde dat zijn ploeg niet de drie punten had gepakt. Neeskens had gelijk.

Na het eerste half uur, waarin Zwolle domineerde maar niet één kans creëerde, verprutsten Neeskens' spitsen De Nooijer en Hristov een handvol mogelijkheden. De Nooijer zag zijn schoten gekeerd door doelman Van der Werff, Hristov schoot en kopte in alle richtingen, behalve naar het Zwolse net.

FC Zwolle werkte en ploeterde, maar kwam er niet door omdat de eindpass altijd onzuiver was. Pas 11 minuten voor tijd brak invaller Promes op rechts uit. Zijn voorzet kwam bij twee vrije spelers voor het doel. Zuurman gleed uit hij de balaanname waardoor ook Cvetkov kansloos was. FC Zwolle - NEC was verder niets. Er viel zelfs geen kaart te noteren.

FC Zwolle hoopt zich in de tweede transferperiode te versterken om degradatie te voorkomen na amper een jaar in de eredivisie. Geld is bij de club niet aanwezig. De technische leiding hoopt dat een sponsor met de geldbuidel rammelt om de club te helpen. Boeve: "Anders moeten we het met deze groep doen en dan wordt het niet gemakkelijk. Maar ik blijf hoopvol en geloof dat we de moeilijkste tijd achter ons hebben."