ARNHEM - Vitesse heeft zondag de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht gewonnen, 4-2. Na een ruime voorsprong (3-0 kort na de rust) kwam de Arnhemse zege in de slotfase toch nog in gevaar.

"Kinderlijk'', aldus bestempelde trainer De Mos na afloop van de wanvertoning tegen PSV (0-4) het geknoei van zijn verdedigers.

Tegen FC Utrecht bleek die kritiek helder te zijn overgekomen, de thuisclub startte fel en kreeg bovendien de luxe van een snelle voorsprong. Ditmaal ging een verdediger van de tegenstander nadrukkelijk in de fout, Cornelisse verspeelde de bal aan Esajas en gaf de linkerspits vervolgens vrije doortocht naar de 1-0.

Woensdag was de wedstrijd binnen 25 minuten in Arnhems nadeel gelopen, diezelfde tijdspanne gebruikte Vitesse nu om de voorsprong naar 2-0 uit te breiden. Weer stond Cornelisse aan de basis, hij vloerde Lazovic net buiten het strafschopgebied. Kaya krulde de bal op fraaie wijze over de muur en langs doelman Vorm.

Weerstand

Na vijf minuten in de tweede helft leek de weerstand van FC Utrecht definitief te zijn gebroken. De Fransman Sansoni mocht na een hoekschop volledig ongehinderd inkoppen. Met die ruime marge dacht de thuisclub veilig te zijn. Kort na de 3-0 verhinderde Verhaegh aan de andere kant een tweede treffer van Franse makelij door een inzet van Fortuné van de doellijn te halen.

Vitesse was er niet door gewaarschuwd en meende te vroeg een versnelling terug te kunnen schakelen, maar bij de stand 3-2 (door Kopteff en Nelisse) begon FC Utrecht plots weer in de kansen te geloven.

De Gelderse verdediging verviel in oude fouten, maar bleef met kunst- en vliegwerk overeind. Door de strafschop, die scheidsrechter Haverkort kort voor tijd tot collectieve Utrechtse woede gaf na een overtreding van invaller Pieters op Lazovic, kwam Vitesse met de schrik vrij: 4-2.

Twente

FC Twente heeft van de 424e wedstrijd van doelman Sander Boschker een compleet feest gemaakt. FC Groningen, concurrent voor de vierde plek op de ranglijst, kreeg in Enschede een pak rammel (7-1).

In de wedstrijd om de vierde plek met FC Groningen kreeg Boschker nauwelijks wat te doen. Blaise N'Kufo schoot de ploeg van trainer Fred Rutten vanaf de strafschopstip al snel op voorsprong.

De gelijkmaker van Goran Lovre was kort daarna nog verdiend. Maar op twee doelpogingen van Lovre en Luis Suarez na kwam Groningen vervolgens niet meer tot het creëren van echte kansen.

Na de verloren bekerwedstrijd tegen NAC afgelopen dinsdag liet trainer Ron Jans zijn Groningse elftal ongewijzigd. Na een uur spelen wisselde Jans drie spelers, maar veel hielp het niet.

Twente strafte fouten in de verdediging en op het middenveld van FC Groningen genadeloos af. In de slotfase probeerde Groningen nog wel de eer te redden, maar Nevland - die zijn 200ste competitiewedstrijd speelde in het betaalde voetbal en is opgeroepen voor de oefeninterland woensdag met Noorwegen tegen Servië - en Suarez kwamen er tegen de hechte Twentse defensie niet aan te pas.

De tweede treffer van Kennedy Bakircioglu was de 2200ste voor FC Twente in het betaalde voetbal. Sergio Zijler, die de plaats innam van de geblesseerde Sharbel Touma, bekroonde een heel goede wedstrijd in de slotfase nog met twee treffers voor de Twentenaren.

Sparta

De geplaagde trainer Wiljan Vloet heeft weer wat krediet bij Sparta opgebouwd. Zijn ploeg won zondagmiddag op het Kasteel de degradatiekraker tegen ADO Den Haag: 2-1. Verdediger Schenkel besliste het boeiende duel in blessuretijd met een kopbal.

ADO is door de nederlaag nu hekkensluiter met vijf punten en Sparta voorlaatste met zeven punten. RKC is zestiende met acht punten. Ook ADO-trainer Frans Adelaar gaat nu moeilijke tijden tegemoet in het Zuiderpark.

Sparta en ADO maakten er een boeiende wedstrijd van. Kwalitatief viel er weinig te genieten, maar de strijdlust aan beide kanten maakte veel goed. Vooral de duels tussen Sparta-aanvaller Bouaouzan en ADO-verdediger Vreven waren stevig.

De Belg bleef echter op zijn routine overeind. Al had Vreven geluk dat arbiter Braamhaar Sparta vlak voor rust geen strafschop toekende na een overtreding op Bouaouzan.

De Hagenaars, zonder de geschorste Bosschaart, begonnen sterk, maar de eerste kans was voor de thuisclub. Rose schoot net naast na een vrije trap van Van Bueren. Aan de andere kant had centrale verdediger Bunjevcevic ADO in de tiende minuut op voorsprong moeten zetten. Hij kopte na een hoekschop in vrije positie naast.

Keerpunt

Sparta kwam daarna beter in de wedstrijd. Dat resulteerde in de veertigste minuut in de 1-0. Rose knikte de bal binnen na een hoekschop van Cvetkov.

In het begin van de tweede helft had Sparta het duel vroegtijdig kunnen beslissen. Uit een prima voorzet van Polak kopte Oost de bal op de paal. Bij ADO kreeg spits Mols na rust steun van de kopsterke De Vries, ingevallen voor Elia. De wisseling maakte weinig uit. ADO bleef voorin onzichtbaar.

Sparta heerste in de tweede helft, maar het leek in de slotfase opnieuw mis te gaan. Delorge profiteerde namens ADO van fouten bij doelman Terol en verdediger Schenkel: 1-1. In blessuretijd kreeg Sparta alsnog loon naar werken. Uitgerekend Schenkel zorgde voor grote opluchting op het Kasteel.