TILBURG - Feyenoord heeft zich hersteld van de pijnlijke bekernederlaag afgelopen woensdag bij RKC Waalwijk (3-2). De Rotterdamse ploeg won zondag in Tilburg op spectaculaire wijze met 5-3 van Willem II. Het was de vierde opeenvolgende competitiezege voor de ploeg van trainer Erwin Koeman.

Feyenoord won bij het defensief zwakke Willem II met 5-3 in een wedstrijd waarin opnieuw van alles gebeurde. Door een fel omstreden rode kaart voor Dwight Tiendalli moesten de bezoekers het laatste kwartier met tien man doorkomen. Dat lukte in het Tilburgse slotoffensief redelijk.

Trainer Erwin Koeman beleefde na 45 minuten een ongekende luxe. Hij kon zowaar zijn spelers in de kleedkamer toespreken met een comfortabele voorsprong van 2-0 op zak. Niet eerder dit seizoen waren de marge en de sfeer tijdens de rust bij Feyenoord dermate positief.

De doelpunten van de Rotterdammers mochten er ook zijn. Eerst opende Stein Huysegems in de tiende minuut uit een vloeiende aanval, met een fraaie steekpass van Danny Buijs als assist, de score. Na ruim een half uur verdubbelde Buijs de Rotterdamse voorsprong met een knappe kopbal uit een vrije trap van Nicky Hofs, 0-2.

Rendement

Feyenoord, dat helemaal niet zo denderend speelde, haalde in de eerste helft optimaal rendement uit het aanvalsspel. Van een Rotterdams offensief was geen sprake. De bezoekers moesten het hebben van enkele bevliegingen, met name bij Huysegems en Pierre van Hooijdonk.

Het voetbal van Willem II zag er voor de rust heel wat beter uit. De aanvallers Kevin Bobson, Iwan Redan en Anouar Hadouir toonden veel beweging, techniek en creativiteit. Alleen de afwerking liet veel te wensen over. Met name Redan miste, ook door sterk ingrijpen van doelman Henk Timmer, een paar opgelegde kansen. Ook had Willem II pech dat arbiter Van Hulten geen strafschop zag in de manier waarop Greene tegenstander Hadouir vloerde.

Onzeker

Met een prachtige doeltreffende actie van Kolkka, die een solo koelbloedig afrondde, leek Feyenoord de vierde competitiezege op rij na 54 minuten binnen te hebben (0-3). Maar niets is zeker dit seizoen bij Feyenoord. Zes minuten later was de stand plotseling 2-3 door treffers van Baelum en Redan. Beiden profiteerden van het veel te ruime verdedigingswerk bij Feyenoord. Dankzij Kolkka, die uit een afgeslagen aanval knap de verre hoek vond met een schuiver, keerde de rust na een uur enigszins terug bij de Rotterdammers.

Maar het onvoorspelbare duel bleef ook in het laatste half uur boeien. Buijs zorgde voor 2-5 waarna invaller Zsombor Kerekes een unieke kans liet liggen. Op advies van zijn grensrechter stuurde arbiter Van Hulten verdediger Tiendalli daarna weg wegens een vermeende handsbal. Feyenoord en Koeman waren woedend. Hadouir benutte de strafschop nog wel, maar dichterbij dan 3-5 kwam Willem II niet meer.

Tiendalli

Dwight Tiendalli wist in Tilburg niet wat hem overkwam. De verdediger van Feyenoord kreeg in de slotfase de rode kaart voor een vermeende handsbal op de Rotterdamse doellijn. "Ik was verbijsterd. Mijn handen waren niet eens in de buurt van de bal'', verzuchtte Tiendalli na afloop.

Voor vrijwel iedereen in het stadion was het duidelijk dat het schot van de treuzelende Kerekes op de paal afketste en niet op de armen en/of handen van Tiendalli. Op advies van zijn grensrechter stuurde Hulten de hevig protesterende Feyenoorder toch weg en gaf hij Willem II ook nog een strafschop, die door Hadouir werd benut (3-5).

"De scheidsrechter twijfelde zelf ook'', sprak Tiendalli hoofdschuddend. "Hij had nooit dit belachelijke advies van zijn grensrechter mogen overnemen. De tv-beelden spreken voor zichzelf. Als hier geen vrijspraak uitrolt, weet ik het ook niet meer. De zaak hoeft wat mij betreft niet eens in behandeling te worden genomen.''